5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Bağ bozumu başladı

BAĞ BOZUMU BAŞLADI

Yozgat'ta bol ürünlü bir yıl geçiren çiftçiler bağ bozumuna başladı.

Yozgat'ın Lök Köyü'nde bağcılık yapan çiftçiler, bol verimli bir yıl geçirdiklerini belirterek, bağ bozumu mevsiminin geldiğini ve üzümleri toplamaya başladıklarını söyledi.

Bağcılık yönünden tarihi bir geçmişe sahip olan Lök Köyünde bağ bozumu başladı. Cafer Delibaşı isimli çiftçi, bu yıl üzümde çok verimli bir yıl geçirdiklerini belirterek, "Köyümüzde bağlar bozulmaya başladık. Topladığımız üzümlerin bir kısmını kasalarla pazarda satarken, bir kısmını da pekmez yapıp kışlık ihtiyacımızı karşılıyoruz. Pekmez fazla çıkarsa yine pekmezi de satıyoruz" dedi.

Bağcılığın çok zor bir iş olduğunu ifade eden Delibaşı, "Bağ kütüklerinin önce gözünü açıyorsun, daha sonra bıdayıp belliyorsun, ot fazla olursa tekrar çapalıyorsun. Üzüm olgunlaştıktan sonra toplaması da zor. Komşular imece usulü ile birbirine yardım yaparak bağlarını bozuyor" diye konuştu.

Fevzi Taşarslan isimli çiftçi ise geçmişte Lök Köyünde çok geniş bağların bulunduğu ve çevre köylerin üzüm ihtiyacını Lök Köyünün karşıladığını belirterek, "Ancak son yıllarda büyük bir bölümü bakımsızlıktan dolayı yok oldu. Şimdi ise bağlar hastalanmaya başladı. Çubuklar büyümüyor, dolayısıyla da verim düşüyor. Tarım İl Müdürlüğü de bu konuda bir çalışma yapmıyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden bağlarda başlayan hastalığa karşı bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Aksi taktirde birkaç yıla kadar köyde bağ kalmayacak" dedi.

BAĞ BOZUMU BAŞLADI
BAĞ BOZUMU BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 16:16:01
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 16:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?