5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Bakanlıktan kene çıkarma kartı

SAĞLIK BAKANLIĞI KENE SPREYİ YERİNE KENE ÇIKARMA KARTI DAĞITACAK

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, bu sene kene spreyinden ziyade kene çıkarma kartı dağıtacaklarını ifade ederek, "Amacımız vatandaşımızın kendisinin çok rahat, gecikmeksizin keneyi çıkarması sağlayabilmek" dedi.

Türkiye'de kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yapılan çalışmaları incelemek üzere yola çıkan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, Yozgat'ta İl Sağlık Müdürü, Sağlık Grup Başkanları, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü çalışanları ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Bu yıl, Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir uygulama başlatacağını ifade eden Çom, "Bu yıl kene spreyi dağıtmaktan ziyade kene çıkarma kartı dağıtacağız. Amacımız vatandaşımızın kendisinin çok rahat, gecikmeksizin keneyi çıkarması sağlayabilmek. Kene kartıyla vatandaşımızın direk keneye eliyle dokunmadan, parmak arasındaki çatlaklardan mikrobu bulaştırma riskini azaltarak, kene çıkarma kartıyla herhangi bir saatte sıkıntıya düşmeden çok rahat bir şekilde çıkartabilecek. Bu kartları temizledikten sonra tekrar rahat bir şekilde sürekli kullanabilecekler. Böylece vatandaşlarımız arazide bile keneyi vücudundan rahatlıkla uzaklaştırabilecek " dedi.

Yozgat Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, Yozgat'ın tüm köylerde ve riskli bölgelerde KKKA hastalığına karşı hane halkı bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Vatandaşlarımızdan isteğimiz, vücudunda kene çıkardığında mutlaka ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelerini istiyoruz. Yine vücudundan kene çıkartan vatandaşımız, ateş, baş ağrısı, kusma ve bulantı gibi belirtiler olduğunda zaman kaybetmeden yine sağlık kuruluşlarına gitsinler" diye konuştu.

Hangi kenenin KKKA Hastalığı virüsü taşıyıp taşımadığının tespit edilmesinin kısa sürede tespitinin zor olduğunu ifade eden Uyanık, "Vücuduna kene yapışan ve sağlık kuruluşlarında takibi yapılan bazı vatandaşlarımız, ikinci veya üçüncü defa kene yapıştığında 'bir şey çıkmıyor' diye sağlık kuruluşuna müracaat etmiyor. Bu çok yanlış bir davranıştır. Belki ilk ısıran keneler virüs taşımıyor, ancak son ısıran kene virüs taşıyabilir. Bu nedenle vücuduna kene yapışan vatandaşımız her defasında sağlık kuruluşuna müracaat edip takibini yaptırması gerekir" şeklinde konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI KENE SPREYİ YERİNE KENE ÇIKARMA KARTI DAĞITACAK
SAĞLIK BAKANLIĞI KENE SPREYİ YERİNE KENE ÇIKARMA KARTI DAĞITACAK
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 19:12:01
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 21:01:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?