7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Balık avı yasağı sona erdi

Yozgat'ın Esenli Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri, tatlı sularda avlanma yasağının bitmesiyle birlikte ‘Rastgele’ diyerek tekneleriyle Gelingüllü Barajı’na açıldılar.

15 Temmuz tarihi itibariyle tatlı sularda balık avı yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar baraj ve göletlerde balık avlamaya başladılar. Yozgat'ın en büyük sulama amaçlı barajı olan Gelingüllü Barajı’nı kiralayan Esenli Su Ürünleri Kooperatifi, avlanma sezonunu açtı.

Esenli Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Salih Sipahi, kooperatiflerine 100 üyenin kayıtlı olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda 25 tekne ile baraja ağ sererken son yıllarda tekne sayısının 10 düştüğünü ifade eden Sipahi, “Barajda sazan türü balıklar bulunuyor. 1kilo 200 gramdan az gelen balıkları tutmuyoruz. Barajdan 25-30 kilogram ağırlığında balık yakaladığımız oluyor. Ancak büyük balıklar fazlar hareket etmedikleri için onları yakalamak oldukça zordur” dedi.

Tuttukları balıkları kooperatif aracılığı ile Bandırma'ya gönderdiklerini oradan da yurtdışına ihraç edildiğini ifade eden Sipahi, "Bu yıl 100 tonun üzerinde bir balık yakalamayı hedefliyoruz. İnşallah bol ürünlü bir yıl geçiririz" dedi.
Zakir Özenç isimli balıkçıda 15 yıldır Gelingüllü Barajı’nda balıkçılık yaptığını belirterek, "Gelingüllü Barajı’nda olta ile balık yakalamak yasak olduğu halde, özelikle Sakarya, Samsun ve Ankara'dan balıkçılar geliyor onlarca olta atıyorlar. Bazı balıkçılar ise bizim serdiğimiz ağları çalıyorlar. Bu nedenle kaçak balıkçılık yapan şahıslara gerekli cezaların uygulanmasını istiyoruz" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Seyfali Ağtepe, Gelingüllü Barajı’nda 2008 yılı balık avı sezonunun açıldığını belirterek, "Balıkçılarımız açısında verimli, bizim açımızdan da sorunsuz bir sezon olur. Balıkçılarımızdan isteğimiz, balık avlama kurallarına uymalarıdır. Baraj onların barajıdır, dolayısıyla barajı ne kadar korurlar, avlama kurallarına ne kadar fazla uyarlarsa, gelecek dönemlerde de o kadar verim alınır ve daha sürdürülebilir bir balıkçılık ortamı bırakmış olurlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 17:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?