8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Balıkçılar süs balıklarından dertli

Yozgat'ın Gelingüllü Sulama Barajı'nda balıkçılık yapan vatandaşlar, ağlarına sazan balığından çok süs balıklarının takıldığını söyledi.

1993 yılında yapılarak su tutulmaya başlayan Gelingüllü Sulama Barajı'nda balıkçılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, 1998 yılında bir vatandaşın baraja, halk arasında 'Japon balığı' olarak bilinen akvaryum balığının bırakılmasından dolayı sazan balıklarının değişime uğradığını söyledi.

Vatandaşlar, "Sazan balıklarının renkleri kırmızıya dönüşürken, ağırlıkları da normalinden düşük" dediler. Yaklaşık 10 yıldır barajda balıkçılık yapan İbrahim Özüdoğru, Japon balıklarının da türünün sazan balığı türünden olduğunu ve etinin yendiğini belirterek, "Bazı vatandaşlar bu süs balığı eti yenmez dediği için balık satışları engelleniyor. Bu balıkların süs balığı özelliği kalmamış artık, bu balıklarda renkli sazan balığı türünü oluşturmuşlardır. Biz, hiç çekinmeden bu balıkları yemekteyiz. Ama bazı kişiler bu balık yenmez dediği için, balık alacak vatandaşlar çekinerek almaktadırlar" dedi.

Önceki yıllara göre barajda sazan balığının azaldığını ifade eden Özüdoğru, "İlk yıllarda bir balıkçı günde 100 kiloya yakın balık tutarken, şimdi en fazla 15-20 kilo tutulabiliyor. Zaman zaman da büyük balık tutabiliyoruz. Bir hafta önce ağırlığı 26 kilogram olan bir balık yakaladık, ama bu şekilde büyük balıklar çok nadir çıkıyor. Artık Gelingüllü Barajı'nda sazan balığı avcılığı yerine kafesler kurularak alabalık yetiştiriciliğine başlanmalıdır" şeklinde konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 15:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?