6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Barajlar doldu taştı!

Yozgat'ta Nisan ve Mayıs ayı içerisinde yağan ve etkili olan sağanak yağışlar, barajları doldurup taşırırken, çiftçinin de yüzünü güldürdü.

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Yozgat'ta da yağan yağmurlar, baraj ve göletleri yüzde 100 doluluk oranına getirirken, İç Anadolu Bölgesinin en büyük sulama barajlarından biri olan Gelingüllü Sulama Barajı da yapıldığı 1994 tarihinden bu tarafa ikinci defa yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak savaklardan taşmaya başladı.

Yağışların bol olması çiftçinin ise yüzünü güldürdü. Çiftçiler, bol yağışlardan dolayı bu yılın bereketli bir yıl olacağını belirterek, ürün rekoltesinin yüksek olacağını söylediler. Esenli Sulama Birliği Başkanı Osman Barış, Gelingüllü Barajının 270 milyon metreküp kapasitesinin bulunduğunu belirterek, "Baraj yüzde yüz doluluk oranına erişti. Barajdan yaklaşık olarak 90 bin dekar alan sulanmaktadır. Sulama inşaatları devam ettiği için bu yıl bu rakam 100 bin dekara çıkabilir" dedi.

Esenli Beldesi Çiftçilerinden Medet Öztürk, belde sınırları içerisinde yer alan Gelingülü barajının 1994 yılından sonra ikinci defa dolup taştığını belirterek, "Yağışlardan dolayı bereketli bir yıl ümit ediyoruz. Barajımız doldu yaz aylarında su sıkıntısı yaşanmayacaktır. Ancak ürünümüzü değerinde satamadığımız için, ürünün bereketli olması fazla bir şey fark ettirmiyor. Buğdayın kilogramı 40 kuruştan satılıyor. Biz ise 70-80 kuruşa mal ediyoruz. Bu nedenle devletin biran önce buğday taban fiyatının belirlemesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, barajların yüzde yüz doluluk oranına erişmesiyle birlikte DSİ teknik ekipleri barajlarda su kaçaklarının ve çöküntülerin olup olmadığı konusunda kontrollere başladı. Gelingüllü barajında inceleme yapan teknik ekipler, barajda her hangi bir kaçağın ve çöküntünün olmadığını söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 20:50:58
Güncelleme :7 Mayıs 2009 Perşembe 20:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?