7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Başhekim'den Brusella uyarısı!

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, açıkta satılan süt, peynir ve tereyağının Burusella hastalığına neden olabileceğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Dr. Cavit Kayhan, halk arasında 'Peynir hastalığı' olarak bilinen Burusella'nın sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görüldüğünü ve insanlara bulaşabildiğini belirtti.

Burusella hastalığının süt ve süt ürünlerinden de insanlara bulaştığını ifade eden Kayhan, "İyi kaynatılmamış sütlerden yapılan peynirlerin tüketmesi hastalık riskini artırmaktadır. Çiğ sütle yapılan peynirlerde hastalık yapıcı mikro organizmalar uzun süre canlı kalıyor. Bundan dolayı tüketici sağlığı açısından son derece tehlikeli olabilir. Peynir yapılırken sütün en az 65 derece ısıtılması gerekir. Alınan peynirlerin salamura yapılarak 3 ay beklemesi gerekir" dedi.

Burusella hastalığının halsizlik, ateş, gece terlemeleri ve eklem ağrıları gibi belirtilerinin de olduğunu ifade eden Dr. Kayhan, "Bu hastalık ilaçla tedavi edilen bir hastalıktır. Hastalık, tedavi edilmez ise kronikleşen ve bu dönemde başta iskelet sistemi olmak üzere çeşitli sistem ve organ tutulmalarına neden olabilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 13:38:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?