7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Bayramda et tüketimine dikkat!

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cahit Kayhan, Kurban Bayramı'nda kontrollü et tüketilmesi gerektiğini, fazla et tüketiminin de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin arttığını belirten Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cahit Kayhan, "Et tüketiminin de getirdiği bazı sıkıntılar var. Bunların başında mide ve bağırsak problemleri, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi rahatsızlıklar olabilir.

Aşırı yağlı et tüketimine bağlı olarak kolesterol artacağından tansiyon hastaları, kalp krizi geçiren hastalar ve bazı karaciğer hastalarında sıkıntılara yol açacaktır. Kalp damarlarındaki aşırı yağlanmalar sonucu kalp krizi riski artıyor, yine karaciğerde yağlanma artması da beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkartacaktır" dedi.

Özellikle diyabet, kalp damar, yüksek tansiyon ve ülser hastalarının eti kontrollü tüketmeleri gerektiğini ifade eden Kahyan, "Bayramlarda etin yanında tatlı tüketimleri de artmakta ve vücuda aşırı yüklenmeler olacaktır. Bu da hem kalp damar hem de mide bağırsak rahatsızlarını artıracaktır. Bu yiyecekleri yediğimizde, gittiğimiz bayram ziyaretlerinde yürüyüşü artırmak gerekiyor. Yine etle beraber, bol sebze meyve ve su tüketmek gerekiyor. Eti kızartma yerine haşlama şeklinde tüketmelerini istiyoruz. Kesilen hayvan etinin hemen yenmesi hazımsızlığa neden oluyor, bu nedenle mümkünse bir gün sonra tüketmelerini yada bir süre bekledikten sonra tüketilmelidir. Kurban etini uzun süre saklamak isteyen kişilere de kavurma şeklinde saklamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı'nda hayvan kesimlerinin sıhhi ortamda yapılması ve veteriner kontrolünden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kayhan, sıhhi ortamda kesilmeyen hayvanlardan parazitler ve mikroplar kısa sürede çoğaldığını, insanlara burusella gibi hastalıkların bulaşabileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 15:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?