6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Belediyenin katı atık tesisine tepki!

Yozgat Belediyesi tarafından yapılan katı atık depolama tesisi çevresinde bulunan köylerde yaşayan vatandaşlar, toplanan çöplerin düzenli depolanmadığı ve çevre kirliliğine neden olduğunu ileri sürerek, tesisin kaldırılmasını istiyor.

Yozgat'ın Salmanfakılı ve Azizlibağları köyleri arasında bulunan katı atık depolama tesisinin çevre kirliliğine neden olduğunu söyleyen köylüler, buranın sağlığı tehdit ettiğini ileri sürdü.

Depolama merkezine 1 kilometre mesafede bulunan Azizlibağları Köyü Muhtarı Ali Koçaslan, tesisin çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek, “Valilik ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na şikayette bulunduk. Tesisten sızan atık sularının derelere karıştığını jandarma çevre timi tarafından tespit edilerek tutanak düzenlettik” dedi.

Tesisin, çevre köylerin izni olmadan yasalara uygun olarak faaliyet göstermediğini iddia eden Koçaslan, “Atık havuzlarda tutulması gereken pis sular, çevredeki derelere karışıyor. Oradan da Delice Irmağı ve Kızılırmak'a kadar gidiyor. Tesisin köy meralarının tam ortasında bulunması nedeniyle burada otlayan hayvanlarımız içtikleri sudan ve çevreye dağılan poşetleri yediği için ölüyorlar. Bunu veteriner raporlarıyla tespit ettik. Ayrıca hastanelerden toplanan tıbbi atıklar depolanmadığı için başıboş köpekler, etrafa yayılıyor. Çocuklarımızı köydeki çoban köpeklerinin yanına yaklaştırmaya korkuyoruz” şeklinde konuştu.

Salmanfakılı Köyü Muhtarı Abdullan Kılıç ise, köy meralarının tahrip edildiğini ve tesisten sızan pis suların derelere karıştığını belirterek “Başıboş köpekler ve yabani hayvanlar bu çöplükten besleniyor. Herhangi bir hastalığın buradan tüm çevreye yayılma ihtimali çok yüksek. Köylüler bağ ve bahçelere gidemiyor. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

İddiaları kabul etmeyen Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, çöplerin düzenli olarak depolandığını, tesisin etrafının ise tel örgü ile çekildiği için köpeklerin içeri girme gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Başkan Başer, “Köylüler bir kamuoyu oluşturarak çöplüğün kalkmasını istiyor. Ancak buraya milyonlar harcanarak tesis kuruldu. Bu tesisin kaldırılması söz konusu olamaz. Köylülerin iddiaları tamamen asılsızdır. Önümüzdeki günlerde basın mensupları ile birlikte burayı gezeceğiz. Basın mensuplarımız düzenli olduğunu göreceklerdir. Ayrıca asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 08:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?