7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Boğazlıyan'da termal su bulundu

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde 230 metre derinlikten, 65 derece sıcaklığında, 100 lt/sn debisinde termal su çıkarıldı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Boğazlıyan Kaymakamı Osman Kıvanç ve Belediye Başkanı Mustafa Özdal ile birlikte Boğazlıyan Bahariye köyü Cavlak bölgesine giderek sondaj çalışmalarını ve sıcak suyu inceledi.

Vali Çiçek, yerin altında bulunan zenginliği yeryüzüne çıkardıklarını belirterek, ''Bu su, 230 metre derinlikten 63 derece sıcaklığında ve saniyede 100 litre olarak yeryüzüne çıkarılmaktadır. Bu zenginlik Türkiye'nin diğer termal bölgelerinde yok'' dedi.

Çıkartılan termal suyun bölgedeki yatırım hamlesini hızlandıracağına değinen Vali Çiçek, "Yatırımcılarımız burada bu suyun çıkmasından dolayı çok mutlu. Su, Boğazlıyan'da özellikle 20- 25 bin yatak kapasitesine sahip otelleri ısıtabilecek. Biz şimdiden bölgenin altyapılarını hazırladık, özellikle yatırımcıları her zaman davet ediyoruz, bu fırsatı kaçırmamalarını istiyoruz. Gelecekte burada yatırım yapmak isteyeceklere yer kalmadığı zaman, bu kaynağı bulamakları zaman, 'Keşke ben gidip yatırım yapsaydım' demesinler istiyoruz" diye konuştu.

Vali Çiçek, bölgede tarımdan sonra termal turizme yönelik çalışmaların yapıldığını ancak tarım sulaması için gelişigüzel açılan kuyuların sıcak su kaynaklarına zarar verdiğini ifade ederek, "'Toprak tarıma müsait olduğu için vatandaşlar zamanla gelişigüzel kuyular açmış, bu kuyulardan çıkan soğuk sular da alandaki zemini etkilemiştir. Eğer pancar üreticilerimizin düzenli bir şekilde sulama sularını kullanmalarını sağlarsak, burada saniyede 100 litre debiye sahip suyu belki daha da artırabiliriz, saniyede 150 litre debiye kadar çıkarabiliriz. Çünkü bu bölge diğer soğuk suların çıkmasıyla birlikte sıcak suyu olumsuz etkilemektedir. İlgili kurumlarla irtibata geçip gerekli çalışmalar yapacağız. Başta DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü ile ilgili bu konuda çalışma yapacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 17:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?