8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Büyükelçiler Yozgat'ta

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark Bailey ve Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, Demir Çağı Antik Kenti kalıntılarının bulunduğu "Kerkenes" tanıtım programına katılmak üzere Yozgat'a geldi.
Yozgat'a gelen büyükelçiler, Yozgat Valisi Amir Çiçek tarafından İl Müzesi önünde karşılandı. Önce Yozgat Etnografya ve Arkeoloji Müzesi'ni gezen büyükelçiler ve beraberindekiler, daha sonra İngiliz arkeologlarca Tarihi Kerkenez Dağı'nda yürütülen çalışmalar kapsamında ortaya çıkan eserlerin sergilendiği teşhir salonunun açılına katıldı. Açılış töreninde bir konuşan Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sorgun ilçesinin Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan Kerkenes Dağı'nda tarihte kayıp şehir olarak bilinen  Pteria'nın kalıntılarının bulunduğunu söyledi. Çiçek, "Kerkenes'te yapılan kazılarda bulunan eserleri Yozgat Müzemizde sergiliyoruz" dedi.
Açılışın ardından büyükelçiler, eşleri ve çocuklarıyla birlikte tarihi Hayri İnal Konağı'na geçti. Burada büyükelçilere Türk kahvesi ikram edildi, mahalli sanatçılar tarafından seslendirilen 'Sürmeli türküsü' dinlettirildi. Büyükelçiler ve yakınları, söylenen türküye alkış çalarak eşlik etti.
Yozgat'taki gezilerini tamamlayan büyükelçiler, daha sonra Sorgun ilçesinde düzenlenen Kerkenes Paneli'ne katıldı. Panelin ardından Kerkenes Dağı'na çıkan büyükelçiler, tarihi kalıntıları gezerek, kazı çalışmasını yürüten arkeologlardan bilgi aldı.
Kerkenes Dağı gezisini tamamlayan büyükelçiler ve Yozgat Valisi Amir Çiçek, Şahmuratlı Köyü Muhtarlığı tarafından hazırlanan kermes ile Kerkenes Eko-Merkezi'nin açılış ve tanıtım programına katıldı. Kermeste organik ürünlerden yapılmış konserveler, reçel ile sebze ve meyve kurularını inceleyen büyükelçiler, alışveriş yaparak hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Programın ardından büyükelçiler ve berbaerindekiler, Ankara'ya gitmek üzere Yozgat'tan ayrıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 13:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?