6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Çayıralan Balı markalaşacak

Çayıralan Bal Festivali’nde Bal Ağalığı’na seçilen işadamı Süleyman Kandemir, Çayıralan Balının tanıtımını ve markalaşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Yozgat'ın Çayıralan ilçesinin iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından Türkiye'nin güzide alanlarından biri olduğunu belirten İşadamı Süleyman Kandemir, Çayıralan balının, Bal Vakfı ve değişik ilmi araştırmalarda şifa ve aroma açısından Türkiye'nin en değerli 38 çeşit çiçek florasının tespit edildiğini söyledi.

Kandemir,”Çayıralan’ın rakımının yüksek olmasının yanında dağlık ve ormanlık alan oluşu, çiçeklerin uzun süre durması arıcılık için en güzel ortamı oluşturmaktadır. Son yıllarda geleneksel olan kara kovan arıcılığının yanında, fenni kovan arıcılığı da gelişmiştir. İlçemizde 3 bin 250 yerli, 750'de gezici kovan olmak üzere toplam 4 bin kovan bulunmaktadır ve yıllık ortalama 120 ton bal üretimi yapılmaktadır" dedi.

Çayıralan balı çevre illerde aranılan bir bal olduğunu vurgulayan Kandemir, "Yapılan ölçümlerde Çayıralan balında sıfıra yakın şeker ölçümü yapılmıştır. Bu da balın kalitesini artırmaktadır. Arıcılık son yıllarda ilçemizde emekli öğretmeninden çiftçisine kadar herkes için bir geçim kaynağı halini almaktadır. Bizde bunu düzenlediğimiz ve bundan sonra düzenleyeceğimiz festivallerle hem tanıtımını, hem de markalaşmayısını isterken, arıcıları da bir araya getirerek, Türkiye'ye ve yurt dışına bal ihracatını arttırmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki festivaller tanıtım açısından daha organize bir şekilde yapılacaktır. Geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen festivalde büyük emeği bulunan Çayıralan Kaymakamı Muhammet Aktaş, İlçe Tarım Müdürlüğümüze ve belediyemize teşekkür ediyorum. Bundan sonraki festivallerin bal tadında devam etmesini diliyorum" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 17:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?