6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

'CHP samimiyetini gösterecek'

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişikliği CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanmasının; demokrasi, hukuk devleti anlayışı ve AB sürecinin Yüce Divan'da sanık sandalyesine oturtulup yargılanması anlamına geleceğini söyledi.

Memleketi Yozgat'ta bulunan Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişikliğin Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda atılmış en önemli adımlardan bir tanesi olduğunu kaydetti.

Bozdağ, "Bu değişiklik Türkiye'nin hukuk devleti özelliğini güçlendiren ve Türkiye'nin AB sürecinde atılmış en ciddi adımlardan bir tanesidir. Bu değişikliği CHP, MHP ve AK Parti olarak beraber yaptık ve Meclis'te de beraber kabul ettik. CHP, toplayacağı grup toplantısında yapacağı istişarelerde bu yasa
değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı alırsa; bir defa kendi oy verdiği, kendi kabul ettiği, 'Doğrudur, yapmamız lazımdır' dediği bir yasaya 'Yanlış' diyen ve ondan da daha ötesi bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürüp iptali için dava açan belki ilk parti olacaktır. Bu da CHP açısından önemli bir değişim ve gelişim göstergesi olacaktır. Millet bunu takdir edecektir" dedi.

Bu yaklaşımın CHP için bir de samimiyet testi olacağını vurgulayan Bozdağ, "Yaklaşık bir ay önce Sayın Baykal, '12 Eylül Askeri Darbesi'ni yapanları yargılayalım' diye konuşup, 'Buna engel olan 15. maddeyi kaldıralım' diye teklifte bulunurken, bundan sonra anayasal düzeni değiştirmeye veya hükümeti devirmeye kalkışanların yargılanmasına imkan veren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak olması veya taşımaya karar verecek olmaları, onların bu noktada samimiyetsizliğinin açık bir itirafı olacaktır. 30 sene önceki darbecileri yargılıyorsun da, 'Bundan sonra bu işe kalkışacakları ben yargılatmam' demenin mantığını anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

CHP bakımından bu yasanın Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasının millet nazarında bir suçüstü hali olacağını sözlerine ekleyen Bozdağ, "Demokrasiye karşı, hukuka karşı ve AB sürecine karşı bir suçüstü hali oluşturacaktır diye düşünüyorum ve bu konudaki samimiyetsizliği ortaya çıkaracaktır. CHP'nin bu değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşıması çok net bir biçimde demokrasiyi Yüce Divan'da sanık sandalyesine oturtup yargılaması anlamını taşır. Yine CHP bu değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşıması Cumhuriyetimizin önemli niteliklerinden bir tanesi olan hukuk devleti anlayışının Anayasa Mahkemesi'nde, Yüce Divan'da sanık sandalyesine oturtulup yargılanması anlamına gelir. Yine bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne taşınması AB sürecinin Yüce Divan'da sanık sandalyesine oturtulup yargılanması anlamını taşır. Milletin iradesiyle iktidara gelmeye talip olan bir siyasal partinin demokrasiyi yargılatmak, hukuk devletini yargılatmak, milli iradeyi yargılatmak ve AB sürecini yargılatmak diye bir hakkı, bir hukuku yoktur. Millet bu noktada CHP'nin duruşunu bir kez daha değerlendirecektir. Hukuk dışı, yasa dışı, demokrasi dışı müdahaleler ve birtakım konular noktasında CHP'nin samimiyetini bir kez daha görmüş olacağız" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 19:01:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kenan yeşilyurt IP: 88.247.31.xxx Tarih : 14.07.2009 23:58:48

sayın bekır  bozdağ ,  keşke  siz askeri  sivil mahkemede  yargılama sevdasını  kendinize de  uyarlasanız ?  siz  neden dokunulmazlık zırhı altındasınız ?  yoksa  yargıdan korkuyormusunuz ?  neden sizin yargılanma  hakkınız yok ? bu askere  olan özel ilginizi  siz  vekillerimize de uygularsanız  sizin iyi niyetinizi gösterir  ,  tşk ederim saygılarımla  KENAN YEŞİLYURT