7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Çiftçi tarlasını gübresiz ekiyor!

Gübre fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 100'e kadar artması nedeniyle Yozgat çiftçisinin birçoğu ekinini gübresiz ekerken, bazıları da hayvan gübresi kullanmak zorunda kalıyor.

Ekim ayının gelmesiyle birlikte hububat ekimine başlayan Yozgat çiftçisi, gübre fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100 civarında artmasından şikayetçi.

Gübre alamayan çiftçiler, mibzere (hububat ekim makinesi) koydukları tohumla birlikte kimyasal gübre yerine eledikleri hayvan gübrelerini kullanıyor.

Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Çamdibi köyünde gübresiz olarak ekin eken Aydın Savaş isimli çiftçi, gübre fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle iki yıldır tarlalarına gübre atamadıklarını söyledi. Bu yıl gübrenin tonunun 2 bin YTL olduğuna dikkat çeken Savaş, "Köyde gübre ile eken kişi ayısı 5'i geçmez. 2 yıldır tarlamıza gübre atamıyoruz ve hayvan gübresini biriktirip ekinlerde kullanıyoruz. Gübresiz ektiğimiz için verim alamıyoruz, hasadını yaptığımız ürün de para etmiyor. Gübrenin tonu 2 bin YTL, mazotun tonu 3 bin YTL, çiftçi perişan haldedir. Tarlamız boş kalmasın diye ekiyoruz. Karnımızı dahi doyuramıyoruz" ifadelerini kullandı.

Oğlu ile birlikte ekin eken 65 yaşındaki Elmas Savaş, gübre alamadıkları için tarlaya hayvan gübresi attıklarını dile getirdi. Mibzerle eledikleri hayvan gübresini kullanmaktan bıktığını ifade eden Savaş, "Elediğimiz hayvan gübresini ekinlerde koyuyoruz. Devlet destek verdiğini söylüyor, yarısını veriyor ya da zamanında vermiyor" iddialarında bulundu.

Eyüp Baran isimli çiftçi de gübre alamadıklarını belirterek, "Gübrenin tonu 2 bin YTL olduğundan alamıyoruz. Köyden de şu ana kadar kimse gübre almadı. Biriktirdiğimiz hayvan gübresini eletip tarlaya atıyorum. Bundan da fazla verim alacağımızı tahmin etmiyorum. Başka çaremiz olmadığı için mecburen ekinimizi ekiyoruz" dedi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gübre fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 100 zamlandığını belirterek durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 12:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet karaca IP: 85.102.116.xxx Tarih : 13.10.2008 13:34:26

vatandaş haklı