5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Çiftçiler soğana yöneldi

FİYATLAR YÜKSELİNCE ÇİFTÇİLER SOĞAN'A YÖNELDİ

Yozgat'ta her yıl elinde kalan soğanları dere kenarına döken çiftçi, bu yıl fiyatlar yükselince tekrar soğan ekmeye yöneldi.

Soğan üretiminde Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri olan Yozgat'ın Yerköy, Aydıncık ve Çekerek ilçelerinde çiftçiler, geçen yıla göre bu yıl iki kat daha fazla ekim yaptı.

Yerköy ilçesinde soğan ekimi yapan Osman Şahin, yaklaşık 10 yıldır, ürettikleri soğanın ellerinde kaldığını ve çürüdüğünü belirterek, "Çiftçiler bu nedenle geçen yıl soğanı az ekti. Dolayısıyla üretim az olunca bu yıl fiyatlar ikiye üçe katladı. Bunu gören çiftçilerde tekrar soğan ekmeye başladı. Bu yıla kadar hiç soğan ekmemiş çiftçiler dahi soğan ekiyor. Tarım Bakanlığı inşallah şimdiden tedbir alarak, üretilecek soğanların satışını sağlar. Aksi halde eskiden olduğu gibi yine çiftçinin elinde kalır derelere dökülür" dedi. Hem soğan üretimi, hem de toptancılık yapan Fahri Örnek'te, bu yıl soğanın kilosunu 40 kuruştan başlayıp 1,5 TL'ye kadar sattıklarını ifade ederek, "Bu yıl soğan sürekli yükseldi. En son elimizde kalan soğanın kilosunu 1,5 TL'den sattık. Elimizde olsa yine satılır, ancak geçen yıl üretim az olduğu için çiftçinin de toptancılarında elinde soğan kalmadı" dedi.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Bu yıla kadar çiftçinin elinde bulunan soğanın para etmediğini ve elinde kalarak çürüdüğünü belirterek, "Soğandan zarar eden çiftçiler geçen yıl az soğan ekti. Üretim az olunca dolayısıyla fiyatlar yükseldi.

40 kuruştan başlayan fiyatlar 1,5 liraya kadar çıktı. Ancak, soğanın fiyatı çiftçinin elinden çıktıktan sonra yükselmiş olmasıdır. Burada çiftçimizi kazanamadı, toptancılar ve komisyoncular kazandı" dedi.

Geçen Yerköy ilçe ve köylerinden yaklaşık bin dekar soğan ekildiğini bu yıl ise 2 bin dekarın üzerinde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Soğan fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı ekimi de geçen yıla göre ikiye katladı. Temennimiz, ekilen soğanların geçmişte olduğu gibi tekrar çiftçinin elinde kalmamasıdır. Bunun için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımız, hükümetimiz tedbir alarak, ihracat bağlantılarını yapmalıdır. Bugün bölgemizde çiftçiler, işveren durumuna gelmiştir. Çiftçi kazanırsa işsizlikte azalır" şeklinde konuştu.

FİYATLAR YÜKSELİNCE ÇİFTÇİLER SOĞAN'A YÖNELDİ
FİYATLAR YÜKSELİNCE ÇİFTÇİLER SOĞAN'A YÖNELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 17:54:02
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 13:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?