30
Nisan
2024
Salı
YOZGAT

'Çiğdem Şenliği'ne yoğun ilgi

YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ

Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Çiğdem Şenliği" yoğun ilgi gördü.

Yozgat Belediyesi, İç Anadolu kültürü arasında yer alan ve özellikle Yozgat'ta yöresinde yoğun olarak görülen çiğdem pilavı geleneğini yaşatmak amacıyla 1. Çiğdem Şenliği düzenledi.

Şenlikte önce doğadan toplanan çiğdemler, bir çalıya dizilerek, davul zurna eşliğinde çocuklar tarafından esnafa gezdirildi. Ardından, "Çiğdem çiğden çiçeçik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun" manisini söylenerek, yağ ve bulgur toplandı. Daha sonra çiğdemler, esnaftan toplanan bulgur ve yağ ile pişirilerek, vatandaşlara ikram edildi.

Çiğdem pilavı pişirilinceye kadar Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli etkinlikler düzenlenirken, etkinliğe Yozgat Valisi Necati Şentürk, İl Jandarma Komutanı Albay Engin Ünalan, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Gazi Üniversitesi öğrencileri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer burada yaptığı konuşmada, çiğdem pilavı geleneğinin Yozgat yöresinde ait bir gelenek olduğunu belirterek, "Bu geleneğimiz unutulmaya yüz tutmuştur. Bu geleneğimizi yaşatmak amacıyla bu şenliğimizi düzenledik" dedi.

Daha sonra konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, birçok ülkede cadılar bayramı, şükran günlerinin unutulmadığını ifade ederek, "Ülkemizde ve bizim kültürümüzde yer alan geleneklerimizden maalesef bir çoğu unutulmak üzeredir. Çiğdem pilavı ve çiğdem gezmesi, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası kabul edilmiştir. Ancak bizim çocuklarımızın çoğu bu geleneği bilmemektedir. Bu geleneğin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir" diye konuştu.

Yozgat Valisi Necati Şentürk de yaptığı konuşmada, Türklerin çok köklü bir medeniyet ve kültüre sahip olduğunu vurgulayarak, "Milletimize ait geleneklerimizi yaşatmamız gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bugünkü yapılan çiğdem şenliğimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından, muhtarlar arasında çuvalda yürüme yarışması, ip çekme, kaşıkta yumurta taşıma, topaç çevirme, ip atlama gibi yarışmalar düzenlendi. Halk oyunları gösterileri, aşıklar atışmasından sonra, pişirilen çiğdem pilavı vatandaşlara ikram edildi.

YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
YOZGAT BELEDİYESİ 'ÇİĞDEM ŞENLİĞİ' DÜZENLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2011 Cumartesi 15:02:03
Güncelleme :19 Mart 2011 Cumartesi 23:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?