3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Çoban gitti, iş adamı döndü

Çoban olarak ayrıldığı memleketi Yozgat'ın Çekerek ilçesine 35 yıl sonra işadamı olarak dönen Osman Durmaz, okuyamamanın verdiği hasreti peş peşe yaptırdığı okullarla gidermeye çalışıyor.

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Fakıdağı köyünde 1952 yılında doğan, yaşadığı fakirlik yüzünden pantolonla 12 yaşında tanışan Durmaz Kardeşler İnşaat İşletmeciliği Limited Şirketi'nin sahibi Osman Durmaz, yıllar sonra işadamı olarak döndüğü memleketinde adeta eğitim seferberliği başlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün daveti ile geldiği ilçesinde biri ilköğretim okulu, diğeri lise olmak üzere iki okul yaptıran Durmaz, eğitime daha büyük katkı sağlamak için çaba sarf ediyor.

Küçük yaşta annesini kaybeden Osman Durmaz, 12 yaşına kadar çobanlık yaptığı köyünden İstanbul'a giderek inşaatlarda çalışmaya başladı. İnşaatlarda geçen gençlik yıllarında azimle çalışıp kendi işini kurmayı başaran Durmaz, okuyamamanın eksikliğini bir türlü gideremeyince doğduğu köye modern bir ilköğretim okulu yaptırdı. Köyüne 12 derslikli bir ilköğretim okulu kazandıran Durmaz'ın ikinci okulu olan Çekerek Osman Durmaz Anadolu Öğretmen Lisesi ise geçtiğimiz ay içerisinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katıldığı törenle açıldı.

Memleketinden 35 yıl önce öksüz olarak ayrıldığını, İstanbul'da hayat mücadelesine girdiğini, yaşadığı çilelerin verdiği azimle hayata dört elle sarılarak önemli kazanımlar elde ettiğini belirten Durmaz, “Okul hasretini hiçbir zaman unutamadım ve çocuklarımı dahi okutamadım. Köyde kaldığımda köylerde çobanlık yaptım. 11-12 yaşından sonra ben annemin, babamın yüzünü görmedim, öksüz büyüdüm. Kendim okuyamadığım için duygulandım ve başka yere gittim. Okur yazarlığım olmadığı için sürekli dışlandım. Onun için bu dışlanmaya karşı geldim, bu okulu bu şekle getirdim. Bundan sonra da servetimi yine okul için, eğitim için harcayacağım” dedi.

Durmaz, Çekerek'e biri imam hatip, diğeri yüksek okul binası olmak üzere iki okul daha yaptırmayı istediğini sözlerine ekledi.

Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Bedrettin Bozkurt da hayırsever işadamı Osman Durmaz'ı 35 yıl aradan sonra tekrar Çekerek ilçesinde gördükleri için çok mutlu olduklarını belirterek, “Biz milli eğitimin gelecek yılları için arsaya yatırım yapmak istiyorduk. Arsa vesilesi ile tekrar Osman Durmaz Bey ile irtibat kurduk, kendisini davet ettik. Buraya geldiğinde arsa niyeti iki okula dönüştü. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Biz Osman amcanın ismini daima yaşatacağız” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi 18:54:31
Güncelleme :23 Şubat 2013 Cumartesi 18:58:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?