8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Din görevlilerine KKKA semineri

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İlker İpek, tarım ve orman alanlarında ilaçlama yöntemiyle kenelerin ortadan kaldırılmasının oldukça güç olduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından Yozgat Yatılı Bölge Kur-an Kursu salonunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerle mücadele konusunda verilen bilgilendirme seminerine İl Müftüsü Tacettin Sevinç, imamlar, müezzinler ve Kur-an Kursu hocaları katıldı.

KKKA hastalığı ve keneler hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İlker İpek, halkın eğitilmesinde ve bilgilendirilmesinde en önemli kurumlardan birinin de Müftülük olduğunu söyledi. Toplumun bilinçlendirilmesinde imamlara ve diğer din görevlilerine büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden İpek, hastalık mikrobunu taşıyan 'Hyalomma' cinsi kenelerin genellikle kuytu yerlerde, özelikle taş-toprak altları, kemirici yuvaları ve ağaç kovuklarında yaşadıklarını kaydetti.

Kenelerin, yakınlarından geçen insan yada hayvanların hareket, koku, vücut ısısı, hatta solunum esnasında çevreye verdikleri karbondioksiti hissederek bulundukları yerden ayrılıp bu canlılara yakın temas esnasında yapıştıklarını ifade eden İpek, "Bu nedenle çevre ilaçlaması bu cins kenelere karşı etkisiz kalırken, bu tür uygulamalar doğadaki diğer canlılara ve ekolojik dengeye zarar verebiliyor. Doğada, tarım ve orman alanlarında ilaçlama yöntemleri ile kenelerin ortadan kaldırılması oldukça güçtür" dedi

Kenelerin gelişmesinde ve yayılmasında yabani hayvanların aracı olduğuna da değinen İlker İpek, "Yaban hayatıyla, insanlar ve evcil hayvanlar ortak yaşam alanlarını kullandıkları sürece bu kene popülasyonu yaşamaya devam edecektir. Yaban hayatından KKKA hastalığı virüsünü taşıyan keneleri vücutlarına alan özellikle sığır cinsi hayvanların ve diğer küçükbaş hayvanların ilaçlanması gerekir. Ayrıca vatandaşlarımızın, kene ve hastalığıyla ilgili bilinçlendirilmesi çok önemlidir. 6 hafta aralıklarla hayvanların düzenli bir şekilde ilaçlanmasının, hayvanların üzerinde bulunan keneleri öldüreceği gibi bu süre zarfında doğadan yada barınaklardan hayvanlara gelebilecek diğer kenelerde ölecektir. Bu nedenle hayvanların ve barınakların ilaçlanmasına büyük önem veriyoruz" dedi.

Keneden kişisel korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren İpek, "Vücuda yapışan keneler arasında hastalık taşıyan kenenin olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Açık alanlarda, mera ve tarım alanlarında, ahırlarda mutlaka açık renkli kıyafetler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine koyulması ve eve dönüşlerde kendimizi ve aile bireylerimizi mutlaka kene yönünden kontrol etmemiz gerekir" dedi.

Seminer sonunda din görevlilerine Cuma hutbelerinde okutulmak ve vatandaşlara dağıtılmak üzere 2 bin 500 adet bilgilendirme broşürü verildi.

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 12:09:13
Güncelleme :20 Haziran 2008 Cuma 12:12:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?