5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

'Doğalgaz' kolaylığına davet

Yozgat Merkez, Çiçekdağı, Yerköy, Saray ve Sorgun İlçeleri'nin doğalgaz dağıtım ihalesini alan Çorumgaz A.Ş. yetkilileri, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer'i ziyaret ederek, doğalgaz dağıtımında yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer'in makamında yapılan toplantıya Çorumgaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, Başkan Yardımcısı Ünal Kakaç, Yönetim Kurulu Üyesi Osman Müftüoğlu, Genel Müdür Kasım Kahraman ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ceyhan katıldı.

Yozgat Belediye Başkanı Başer, Yozgat'ta doğalgaz dağıtımına bir an önce başlanması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Belediyemizin de yüzde 10 ortak olacağı bir şirket kurulacak. Kurulacak şirketimizin ismini Sürmeli Doğalgaz Anonim Şirketi olarak belirledik. Şirketin kurulmasından sonra 2005 yılı teknik çalışma ile geçecek, inşallah 2006 yılı içerisinde de ilimizi doğalgaz ile tanıştıracağız" dedi.

Çorumgaz A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kahraman, Enerji Piyasası Kurulu tarafından yapılan Yozgat Merkez, Çiçekdağı, Yerköy, Saray ve Sorgun İlçeleri'nin doğalgaz şehir içi dağıtım ihalesini Çorumgaz A.Ş. olarak kendilerinin aldığını ve yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu belirterek, "Yozgat'ta şehir içi dağıtımının bir an önce başlaması için şirket kurulması çalışmalarına başlandı. Bu yıl yapacağımız çalışmalar projelendirmeler, şirketin kuruluş aşaması olarak geçecek. Yozgat'ta yapacağımız altyapı çalışmaları ise önümüzdeki yıl Nisan-Mayıs aylarında başlayacak. Eylül-Ekim ayı içerisinde de konutlara doğalgazı vermeyi planlıyoruz" dedi.

Çorum'da yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Genel Müdür Kahraman, "2004 Yılında Çorum'da yaptığımız çalışmalarda bir çalışma döneminde 5 bin konuta doğalgaz verdik. Doğalgazın verdiği rahatlığı ve ekonomik karı gören Çorum'daki vatandaşlarımız bu yıl çok yoğun bir alaka ile doğalgazı kullanmak için bize müracaatta bulundular. Bugüne kadar Çorum'da 16 bin abonemiz olmuştur" şeklinde konuştu.

Doğalgazın Yozgat'a gelmesiyle birlikte hava kirliliğinde büyük bir azalma olacağını ve insanların doğalgaz ekonomisiyle tanışacaklarını ifade eden Kahraman, "Evinde 28 milyon liraya kullanmış oldukları bir tüp karşılığında 5 milyon lira bir bedelle eşdeğer doğalgazı kullanacaklar. Her tüp başına yaklaşık 23 milyon liralık bir tasarruf sağlayacaklar. Evinde 2-3 tüp kullanan bir aile tüp parasına bir kış mevsiminde kullanaycağı kömürünü bedavaya getirmiş olacak. Isınmasını, sıcak suyunu ve mutfak ihtiyacını karşılamış olacak. Biz de Çorumgaz olarak bu hizmeti, bu rahatlığı, Yozgat'ta bulunan hemşehrilerimize getirebilmek için tüm gücümüzle çalışacağız" dedi.

Yozgat ve ilçelerde doğalgaz dağıtım projesinin tamamının 5 yıllık bir süre içerisinde tamamlanacağını vurgulayan Kahraman, "Bu süre içerisinde tüm imarlı alanlara gaz getireceğiz, diğer ilçelerimize de aynı sürede tamamlayacağız. Biz doğalgazı binaların kapısının önüne kadar götürüyoruz. Binalarda yapılacak işlemler ise bizden sertifika alacak firmalar aracılığıyla yapılacak. Vatandaşlar bize doğalgaz aboneliği karşılığı 180 dolar+KDV ve 135 milyon lira depozito ücreti ödeyecekler. Binada doğalgazın dönüşümüyle ilgili kalorifer kullanan bir binada bu dönüşüm çok daha kolay olacak, mevcut kalorifer sistemini kullanabilecek. Sobalı binalarda ise doğalgazı kullanmak iki türlü mümkün, ya kombi ve kalorifer tesisatı geçişi olacak veya kullandığı kömür sobasının yerine doğalgaz sobası kullanacak. Buda kullanacağı cihaza, yapacağı tesisata göre maliyet çıkmaktadır. Yaklaşık 750 milyon lira ila 3.5 milyar lira arasında vatandaşa bir maliyet çıkmış oluyor. Doğalgaz kullanılmaya başlandıktan sonra yapılan maliyetler kısa süre içerisinde amorti edilmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 21:33:13
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 15:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?