5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Doğaya kınalı keklik bırakıldı

DOĞAYA KINALI KEKLİK BIRAKILDI

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Kapaklı köyünde doğaya 150 adet kınalı keklik bırakıldı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Yozgat Kınalı Keklik Üretim İstasyonundan alınarak Sorgun İlçesine bağlı Kapaklı Köyü Derindere mevkiine getirilen 150 adet keklik, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından doğaya bırakıldı.

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, bu sene keklik üretme istasyonunda 648 anaçtan 9 bin 836 adet keklik üretildiğini belirterek, "Son dönemlerde doğada sayıları azalan bu canlı türünün ilerlemesinin normal seviyeye ulaşması için keklik istasyonları kuruldu ve her sene belli miktarda yaşama şartlarına uygun bölgelerde böyle salınma gerçekleştiriyoruz. Kınalı kekliklerimiz özellikle tarım alanlarında bulunan ve çiftçilere son derece zarar veren süne ve kımıl mücadelesinde etkili bir hayvandır.

Ayrıca meyve orman ağaçlarına zarar veren birçok böceği ve larvasını yemektedir. Bunun yanında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşıyan kenelerin baş düşmanıdır" diye konuştu. Ayyıldız, üretilen kekliklerin bin tanesinin Yozgat'a, 6 bin tanesinin ise civar illere gönderildiğini kaydetti.

Daha sonra konuşan Yozgat Valisi Necati Şentürk ise, tabiatta çok müthiş bir dengenin olduğunu belirterek, "Cenabı Allah öyle müthiş bir denge kurmuş ki, insanoğlu o dengeyi bozmazsa tabiat kendi kendini rehabilite ediyor. Fakat bu denge insanoğlu tarafından bozulduğu zaman orda bir takım felaketler başlıyor. Süne gibi, kımıl gibi, kene gibi. Bunlarla iki türlü mücadele edilebilir. Ya kimyasal mücadele ile ya da biyolojik mücadele ile olur. Bunların dışında doğal bir mücadele yapılabilir. Nedir o?

Tabiattaki doğal dengeyi korumaktır. Yani sürdürülebilir olan bu çevreyi muhafaza etmektir. Bu çevre bilincini geliştirmemiz lazım. Bu doğal dengeyi bozarsanız, tabiat döner dolaşır intikamını feci şekilde alır. İşte bu çevre bilincini geliştirmek, doğal dengeyi korumak amacıyla bugün burada bu kınalı keklikleri doğaya bırakıyoruz" dedi.

DOĞAYA KINALI KEKLİK BIRAKILDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 23:26:04
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 11:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?