6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Domuz gribine dikkat!

YOZGAT'TA DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, domuz gribi ile ilgili olarak Yozgat'ta alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar hakkında Yozgat Valisi Amir Çiçek ve ilgili kurum müdürlerine bilgi verdi.

Domuz gribi ile ilgili bilgi veren Yozgat İl Sağlık Müdürü Uyanık, öncelikli olarak domuz gribi hakkında farkındalığı artırmak gerektiğini belirterek, "Hastalık etkeni bir virüstür. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, yaygın vücut ağrısı belirtileri ile seyretmektedir. Genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Mevsimsel grip, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne yol açmaktadır. Ölümler dışında iş gücü kaybı, üretim kaybı, çeşitli komplikasyonlar, ilaç kullanımı, hastane yatışı gibi birçok alanda olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Çok sayıda virüs alt tipi mevcuttur. İnsanlarda, kanatlılarda ve memeli hayvanlarda farklı virüs tipleri hastalığa yol açmaktadır. Hayvan ve insan grip virüsleri aynı canlıda buluştuklarında genetik materyal alışverişi yapabilmektedirler. Bu şekilde yeni virüs alt tipleri ortaya çıkabilmektedir" dedi.

Yeni grip virüsü alt tipleri, hem bazı hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapma potansiyeline sahip olduklarında pandemi riski ortaya çıkabildiğini ifade eden Dr. Uyanık, "Pandemi, bir salgının kıtalararası olacak şekilde görülmesidir.Tüm dünya ülkeleri etkilenebilmektedir. Genellikle her 30-40 yılda bir grip pandemisi yaşanmaktadır. Domuz gribide, Meksika'dan başlayıp tüm dünyaya yayılım eğilimi gösteren H1N1 virüsüdür. İnsan kaybının yanı sıra pandemilerde çok büyük sosyal ve ekonomik yıkımlar da olmaktadır. 2003 yılında SARS hastalığı bir pandemi karakteri göstermediği halde hastalığın sosyal ve ekonomik sonuçları tıbbi sonuçlarından daha olumsuz olmuştur" diye konuştu.

Domuz gribinin atak hızının yüzde 30 olduğunu ifade eden Dr. Uyanık, "Bu hastaların hastaneye müracaatı yüzde 60, hastaneye yatış oranı ise yüzde 1'dir. Yoğun bakım ise bu yüzde bir onarının yüzde 16'sıdır" ifadelerini kullandı.

Domuz gribi ile ilgili yapılan plan çerçevesinde, ilaç ve koruyucu malzeme temin edildiğine de değinen Dr. Uyanık, "Laboratuar hazırlıkları ikmal edilmiş, sağlık personeline yönelik eğitim materyalleri ile halka yönelik iletişim materyalleri hazırlanmıştır. Geçmiş pandemilere göre, entiviral ve antibiyotik ilaçların olması, aşı geliştirilebilme imkanı, gelişmiş laboratuar şartları, yoğun bakım şartlarının daha iyi durumda olması, yaygın iletişim araçlarının bulunması, Sağlık Bakanlığı olarak hazırlıklarımızın olması, dolaşımda olan A/H1N1 virüsünün hastalık yapıcı ve ölüme yol açıcı özelliğinin zayıf olması avantajladır. Dezavantajlar ise nüfus yoğunluğu, ülkeler arası yoğun yolcu trafiği, medyada zaman zaman yer alan ve panik oluşturan haberler, grip virüsünde bundan sonra meydana gelebilecek genetik değişimlerle hastalık yapıcı ve ölüme yol açıcı özelliğinin güçlenme ihtimalidir" diye konuştu.

Domuz gribinin yayılmaya başladığından itibaren Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi olarak İl Pandemi Planı'nı güncellediklerini belirten Dr. Uyanık, "Bu plan çerçevesinde gerekli senaryolar hazırlanarak tekrar güncellenmiş olup, bu güncelleme il nüfusu, sağlık personeli sayısı, lojistik kaynaklar ve iletişim bilgileri hazırlanmıştır. İl Pandemi Planı'nda belirtildiği gibi ilimiz karantina hastaneleri Yozgat Devlet Hastanesi, Sorgun Devlet Hastanesi ve Yozgat Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak belirlenmiştir. İl Pandemi İzleme Kurulu tarafımızca güncellenmiş, isim ve iletişim bilgileri yenilenmiştir. Görev değişikliği olan birimlerde isim güncellemeleri yapılmaktadır. Domuz gribi konusunda bakanlığımız harekete geçtiği andan itibaren Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi olarak ilimizdeki mevcut kaynaklar tespit edilmiştir. Acilen tüm sağlık grup başkanlarına, başhekimlere, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına konu hakkında bilgilendirme ve eğitim verilmiştir. Tüm sağlık grup başkanlıklarından ve başhekimlerden kendi pandemi planlarını oluşturmaları ve gerekli tedbirlerin ve malzeme alımlarının acilen yapılması istenmiştir. Acilen Sağlık Müdürlüğümüze bağlı tüm kuruluşlara bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda ilgili genelge ve domuz gribi konusunda sağlık personeli bilgilendirme notu ve halka yönelik bilgilendirme notu, numune alma ve nakil şartları konusunda gerekli dokümanlar gönderilmiştir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 18:53:02
Güncelleme :26 Ekim 2009 Pazartesi 20:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?