6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Dumanla uçan servet

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Acar, Türkiye'de sigara ve sigaraya bağlı olarak yılda 50 milyar doların havaya savrulduğunu söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Acar, ortalama 75 yıl olan insan ömrüne ulaşamadan ölen 2 kişiden birinin ölüm nedenin sigara olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hasan Acar, "Sigaraya bağlı olarak yaşam kalitesi, performans ve iş verimliliği yarı yarıya azalmaktadır. Ülkemizde sigaraya bağlı olarak havaya savrulan para, bir yılda 50 milyar dolar. Bu rakamın yaklaşık 30 milyar doları sigara nedeniyle oluşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. 20 milyar doları ise sigara alarak. Çoğu yabancı menşeli firmalara gitmektedir. İnsanlarımız sigara içmediğinde sağlık yönünden daha kaliteli bir yaşama kavuşurken, maddi yönden de büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Günde bir paket sigara içen bir şahıs, bir yıl sigara içmediğinde bunun parasıyla çocuğuna en kalitelisinden diz üstü bilgisayar alabilecektir" dedi.

Kadınların hamilelik döneminde sigara içmeleri halinde doğacak çocuklarda kalıcı zihinsel ve bedensel geriliklerin meydana gelebileceğini de ifade eden Prof. Dr. Acar, bu nedenle hamile kadınların sigara içmemesi gerektiğini söyledi. Sigarayı bırakmanın insanın kendi elinde olduğuna da değinen Prof. Dr. Acar, "Sigara içen birisi kendine öncelikle şu soruyu sormalıdır. 'Sigarayı bırakmak istiyor muyum?' 'Sigarayı neden içiyorum?' Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi eninde sonunda bu işi başaracaktır. Bu kişilerin sorununu çözmek nispeten daha kolaydır. Ancak sigarayı mutlu olduğu için içen ve sigarayı bırakmak istemeyen kişilerin sorunu gerçekten ağırdır. Bu insanlar sigaranın ölümcül etkilerini bile bile içiyorlarsa; tıpta 'gizli intihar eğilimi' , 'gizli ölüm arzusu' dediğimiz depresyon hastalarıdır. Hayata bağlılıkları kalmamıştır. Kendilerini mutlu edecek hiçbir unsur yoktur. Sigara içen sağlık personelleri bu duruma en güzel örnektir. Depresyonu önleyici ilaçlar, meşgul edici uğraşlar bu hastalarda iyi sonuçlar verebilir. Dünya Sigarayı Bırakma Günü'de kendimize yapacağımız en büyük iyilik, sigarayı tümüyle bırakmaktır. Bunu başaramıyorsak, bir sigara az içsek bile kardır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 14:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?