7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Ekoloji temelli doğa eğitimi

Yozgat'ta, 9 gün süren TÜBİTAK destekli 'Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi Programı'nın tamamlanmasının ardından katılımcılara törenle sertifika verildi.

Yozgat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi uygulama otelinde düzenlenen törene Yozgat Valisi Amir Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat milletvekili Bekir Bozdağ, Belediye Başkanı Yusuf Başer ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli katıldı. Törende 30 ilden gelen katılımcı öğretmenler, Yozgat'ta kaldıkları 9 gün içerisinde yaşadıklarını anlattıktan sonra bir konuşma yapan Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi Programı yürütücüsü Menderes Kılıçarslan, projenin TÜBİTAK'ın koordinatörlüğünde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün önersi ile 9 gün sürdüğünü söyledi. Kılıçarslan, "Gerçekleştirilen doğa eğitiminde uzman bir kadro tarafından belirlenen konular öğretmen, öğrenci hiyerarşisinden uzak, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla uygulamalı olarak tartışılmıştır. Bu anlamda dershane ve laboratuar doğanın kendisi olmuştur. Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda Ekolojik Temelli Doğa Eğitimi projesinin amacı, coğrafi konum açısından ülkemizin ortasında bulunan Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı Milli Parkı ve çevresinin sunduğu zengin doğal kaynakları eğitim amacıyla kullanarak çevre bilinci yüksek, gönüllü insan grupları oluşturmak. Hem de kamuoyunun dikkatlerini birer milli hazine olan korunan alanlara çekmeyi hedeflemiştir. Bu proje işlevselliğini artırarak doğal ve kültürel çevrenin korunmasına katkıda bulunmayı hedeflemiştir" dedi.

Daha sonra Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli ve Belediye Başkanı Yusuf Başer birer konuşma yaparak, üniversite ve belediyenin çevre bilincinin artırılması yönünde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat milletvekili Bekir Bozdağ'da yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinin tabiatı, çevreyi ve doğayı layıkıyla koruyamadıkları, kendi çıkarları, kendi beklentileri doğrultusunda bozduklarını söyledi. Bozdağ, "Dünyanın her yeri maalesef bugün çevre felaketi ile karşı karşıya. Türkiye'de de bunun sıkıntılarını görüyoruz. Pek çok boyutuyla insanlık yeni yeni çevreyi korumanın, koruyucu tedbirler almanın ve bu noktada insanları bilinçlendirmenin gayreti içerisinde. Ancak dünya henüz bu noktaya gelmedi. Ülkemizde de belli aşamalar kaydedildi, ama daha istenilen düzeye gelmedi. Çevre açısından çok önemli olan Kyoto Sözleşmesi’ni, dünyada pek çok ülke meclisinde görüşüp onaylamadı, Başbakanımızın talimatı doğrultusunda, Kyoto Sözleşmesi, meclis komisyonlarında görüşüldü, TBMM Genel Kurulu'na geldi. Genel kurulda da görüşülmesi bekleniyor, bunu ön sıralara da çektik. Meclisimizin Ekim ayında açılmasından sonraki süreç içerisinde Türkiye, Kyoto Sözleşmesi’ni onaylayacaktır. Bu onaylanmanın ardından çevrenin korunması noktasında herkesin üzerine düşeni yapması konusunda bir takım mükellefiyetler, bir takım sorumluluklar, yerine getirmeyenler içinde bir takım müeyyidelerle ilgili düzenlemeler içermektedir" dedi.

Çevre bilincinin Anayasa’da yer almadığını ifade eden Bozdağ, ''Anayasa’da bir madde içerisinde geçiyor, ama ağırlıklı önem verilen bir boyutta ele alınmıyor. Yeni anayasa çalışmaları içerisinde de çevreyi öne alan ve devletin amaçlarından biri haline getiren, çevreyi koruma ve geliştirme konusunda tedbir almayı anayasal metin içerisinde ifade eden bir yaklaşımla İnşallah yeni anayasa çalışmaları içerisinde yer alacaktır" şeklinde konuştu.
Son konuşmayı yapan Yozgat Valisi Amir Çiçek, bu eğitim programının Yozgat'ın tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Eğitime katılanların öğretmen olması, tanıtım ve eğitimin daha geniş kitlelere yayılacağını göstermektedir. Bundan sonra da bu tür eğitimlerin ilimizde düzenleneceğine inanıyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 14:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?