8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Elma üreticisinin yüzü gülüyor

Yozgat İl Özel İdare kaynaklarıyla oluşturulan bodur elma bahçelerinde fidanların bol ürün vermesi üreticinin yüzünü güldürdü.

Yozgat merkeze bağlı Musabeyli köyünde oluşturulan bodur elma bahçelerinde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, il genelinde meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 4 yıl önce oluşturulan bodur elma bahçelerinde ürün alınmaya başlandığını söyledi.

Yozgat genelinde arz fazlası olan ürünlere alternatif ürün oluşturmak, çiftçilere daha fazla katma değer kazandırmak ve rekabet gücü zayıf olan ürünleri güçlendirmek açısından sulanabilir alanlara meyvecilik, kıraç bölgelere aspir projeleri uygulamak suretiyle, il genelinde alternatif ürün desenini geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Ertuğrul, "4 yıl önce dikimini yaptığımız bodur elmalarda verim alınmaya başladı. Bodur elmalar 3 yaşından sonra meyve vermeye başlıyor. 4 yaş ve daha sonraki yıllarda meyve verimi artarak devam etmektedir. Yaklaşık 1 dekar bodur elma bahçesinden 1,5 ile 2 ton arasında verim alınabilmektedir" dedi.

2004, 2005 ve 2006 yıllarında Musabeyli Boğazı, Musabeyli, Dayılı, Topaç ve Kale köyünden oluşan 5 köyü pilot bölge seçtiklerini belirten Ertuğrul, "Bu bölgede bodur elma bahçeleri kurmak suretiyle bu alanı bir havza şeklinde değerlendirmeyi planladık. Tabi bu kapsamda 131 çiftçimize 37 bin fidan kullanılarak bahçelerimizi tesis ettik. Bundan sonra diğer bölgelerimize de 2007 yılından itibaren yarı bodur, projelerine başladık. Şuanda 2007-2008 yıllarında yarı bodur fidan kullanmak suretiyle elma projelerimizi sürdürüyoruz. 2008 yılında 6 bin 500 adet fidan kullanarak 100 dekar alanda proje uygulamasını sürdürdük. İnşallah bu bahçelerimizden mahsulü önümüzdeki yıllarda almaya başlayacağız" dedi.

Ertuğrul, alternatif ürün çalışmalarının içinde, bağcılık, kiraz, vişne ve bu yıl uygulamaya başlanılan sırık domates yetiştirme projelerinin bulunduğunu belirterek, "4 yıl içerisinde 337 dekar alanda bodur elma, son 3 yıl içerisinde 130 dekar alanda kiraz, 161 dekar bağ, bu yıl içerisinde ise 250 dekar vişne, 60 dekar sırık domates bahçesi oluşturduk" dedi.

Emekli olduktan sonra Musabeyli köyünde 1 dekar alanda elma bahçesi oluşturan Hanifi Türkmen, elde ettiği üründen çok memnun olduğunu dile getirerek, "Bodur elma bakımı biraz zahmetli, ama zevkli bir iş. İmkanı olan tüm çiftçilerimizin bodur elma yetiştirmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Oluşturulan bodur elma bahçelerinden çok kaliteli ürün elde ettiklerini ifade eden Türkmen, "Soğuk hava deposu olmadığı için ürettiğimiz ürünü saklayamıyoruz ve pazarda satmak zorunda kalıyoruz. Pazara götürdüğümüz ürünleri de diğer yerli elmalarla birlikte sattığımız için müşteriler, kalitesi daha düşük olan elmaların fiyatı gibi düşük fiyatta almak istiyor. Projenin uygulandığı 5 köyün ürününü saklayabileceği bir soğuk hava deposu olursa ürünümüzü daha iyi değerlendirebiliriz. Ben kendim yetiştirdiğim elmaları sipariş üzerine veriyorum. Kilogramı 2 YTL'den satılıyor, pazar götürürsen fiyatı 1 YTL'ye düşüyor" dedi.

Bodur elmada bakım iyi yapılırsa meyve veriminin yüksek olduğuna değinen Türkmen, "Bu projeyi başlatan, bizlerle ilgilenen yetkililere ve Tarım İl Müdürlüğü personeline teşekkür ediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 16:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?