6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Emniyet personeline konferans

EMNİYET PERSONELİNE DOMUZ GRİBİ ANLATILDI

Yozgat Emniyet Müdürlüğü personeline domuz gribi hakkında konferans verildi.

Emniyet Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. İrep Karataş Eray tarafından verilen konferansa, emniyet müdürlüğünde görevli rütbeli personel ve polis memurları katıldı.

Domuz gribi hakkında emniyet personeline konferans veren, Yrd. Doç. Dr. İrep Karataş Eray, domuz gribi belirtilerinin 38 derece ve üzerinde yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, kusma ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerinin bulunduğunu belirterek, "Hastalık bulaşıcıdır. Virüsle karşılaşmamış çok sayıda kişinin aynı dönemde hastalanması salgınlara sebep olmaktadır. Aşısı olan bir hastalıktır. Bu hastalık dünyanın her bölgesinde ve her yaşta görülebilir. Cinsiyet farkı yoktur. Mevsimsel grip her yıl tekrarlayan bir hastalık olduğu için pandemik gribe göre daha az sayıda kişi hastalanır, ancak Pandemide çocuklar ve gençler mevsimsel gribe kıyasla hastalığa daha fazla yakalanmaktadır" dedi.

Pandemik grip virüsü insandan insana solunum yoluyla kolayca bulaştığını ifade eden. Doç.Dr. Karataş Eray, "Hastalık, öksürme ve hapşırma ile hastaların çevreye saçtıkları virüs içeren küçük damlacıklar yoluyla doğrudan veya virüs bulaşmış el ve cansız nesnelerle temas sonucunda dolaylı olarak bulaşmaktadır. Canlı grip virüslerinin en çok bulunabileceği, sık dokunduğumuz, kapı kolları, toplu taşınma araçlarında tutunma yerleri, merdiven trabzanları, bilgisayar ekipmanı, uzaktan kumandalar, asansör düğmeleri, telefonlar, musluklar, paralar, sandalye, masa ve sıralardır" diye konuştu.

Hastalık belirtilerinin başlamasından 1 gün önce bulaştırıcılık başladığına değinen Doç.Dr. Karataş Eray, "Hastalık başladıktan sonra 7 gün süresince bulaştırıcılık devam edebilir. Küçük çocuklarda bulaştırma süresi 10 güne kadar uzayabilir. Tedavisi ise, hastalık belirtileri olan kişilerin istirahat etmeleri gerekir. Hastane yatışı gerekmeyenlerin ev istirahatleri, hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmelidir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Çocuklarda ağrı kesici-ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. Hastalar bol sıvı almalı, beslenmeye dikkat etmeli ve sigara içmemelidir. Hastanın bakımını yapanlar dışında hasta odasına girilmesi sınırlandırılmalıdır. Hastaya bakım verecek kişi mümkünse aynı kişi olmalı ve ağır hastalık için risk grubunda olanlar hasta bakımı ile ilgilenmemelidir. Hasta ile yakın temastan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu.

EMNİYET PERSONELİNE DOMUZ GRİBİ ANLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2009 Çarşamba 15:25:00
Güncelleme :16 Aralık 2009 Çarşamba 16:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?