5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Engellilerin hastaneye sevk çilesi

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Yozgat Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde barınan yaşlı ve özürlülerin sağlık raporu alması için Yozgat Devlet Hastanesi'ne sevki çileye dönüştü. 

Kendi kendine yetemeyen 118 yaşlı ve özürlünün barındığı Rehabilitasyon Merkezi'nde kadrolu doktor bulunmaması sebebiyle, hastaların hastaneye sevk edilmesinde, özürlüler büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Merkeze ait bir ambulansın bulunmaması ise hastaların hastaneye sevk edilmesini çileye dönüştürdü. Yozgat Belediye Başkanlığı'nın tahsis ettiği otobüsle uygun olmayan şartlarda hastaneye rapor alması için sevk edilen özürlüler, hastanede de yeterli derecede tekerlekli sandalye ve sedye temin edilemeyince, polikliniklere kucakta karga tulumba taşındı. 

SHÇEK Yozgat Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Bünyamin Kızılkaya, yeterli sayıda sağlık personeli ve kadrolu doktorlarının bulunmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kızılkaya, özürlülerin 2022 sayılı yasayla özürlü maaşı alabilmeleri için sağlık raporu almaları gerektiğini söyledi. Kızılkaya, "Hastaneye geldiğimizde yeterli derecede tekerlekli sandalye ve sedye bulamadığımız için özürlüleri kucakta ve sırtta taşımak zorunda kalmaktayız. Sağlık raporu yetişmediği için özürlülerimizi öğle arasında tekrar Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüp getiriyoruz ve hastalarımız 2 defa eziyet çekiyor" dedi. 

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan ise, hastanenin Yozgat il genelinde 800 bin nüfusa hizmet veren bir hastane olmasından dolayı hasta yoğunluğunun çok fazla olduğunu, günlük bin 500 ila 2 bin kişinin polikliniklere müracaat ettiğini hatırlattı. Kayhan, "Biz Rehabilitasyon Merkezi yetkilileriyle bir gün önce görüştük ve kendilerine yardımcı olacağımızı hatta, merkez için bir doktor görevlendirip, hastalar hastaneye gelmeden yerinde hizmet vereceğimizi bildirdik. Ancak Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri bizimle diyalog kurmadan bir günde 28 özürlüyü heyet raporu almak için hastanemize gelmişlerdir. Buna rağmen biz özürlülerimize yardımcı olmak için hastanemizden 4 kişi görevlendirdik, sedye ve sandalyelerini temin ettik. Özürlülerimizin daha fazla eziyet çekmemeleri için raporlarını kısa sürede tamamladık" diye konuştu. 

Başhekim Kayhan, daha önce aynı durumda Yerköy İlçesi'nde 150 kişiye sağlık raporu verdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
"İlçemizden 150 kişi bir anda gelmedi. Yetkililerle görüştük günlük 5-10 kişiye rapor verebileceğimizi söyledik ve sorunsuz olarak bitirdik. Rehabilitasyon Merkezi'nden de günlük 5 kişi gelse 20-25 günde rapor işlemleri tamamlanır. Ancak yetkililerimiz bir günde rapor işlemlerini halledelim diye düşünüyorlar." 

Sağlık raporu için hastaneye getirilen 28 özürlü, Rehabilitasyon Merkezi'ne dönüşlerinde aynı sıkıntıyı yaşamaması için hastane ambulans tahsis ederken bazı özürlüler yine belediye otobüsü ve servis minibüsü içerisinde koltuk ve koridorlara yatırılarak taşındı.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 16:25:13
Güncelleme :11 Haziran 2006 Pazar 15:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?