6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Esnafa cansimidi gibi kredi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı ve AK Parti Yozgat milletvekili Abdulkadir Akgül, Halk Bankası'yla yapılan anlaşma doğrultusunda esnaf ve sanatkara yüzde 20 faizle kredi verileceğini belirterek, "Faiz oranın yüzde 10'unu devlet karşılayacak, esnaf ve sanatkar aldığı krediye yüzde 10 faiz ödeyecek" dedi.

TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş ile birlikte Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Abdulkadir Akgül, yaşanan ekonomik kriz ortamında esnaf ve sanatkarların desteklenmesine yönelik bir çalışmanın hayata geçirildiğini belirterek, "Bugünden itibaren KOSGEB'in sıfır faizli kredileri de TESKOMB üzerinden verilecek. Bugüne kadar KOSGEB imalatçı esnafa sıfır faizli krediler verdi. Bu kredilerin hepsi dağıtıldı ancak küçük çapta olan bu kredilerin önünü açmak için mecliste ilk sırada bekleyen bir kanun var. KOSGEB'in bundan sonra diğer hizmet sektöründeki esnafa da sıfır faizli kredi verebilme imkanı, o kanun yürürlüğe girer girmez başlayacak. Bu da nisan ayının ilk haftası Meclis açılır açılmaz ilk gelecek kanunlardan bir tanesi. KOSGEB'in bir maddesi değiştirilerek bunu da başaracağız. Yapmış olduğumuz anlaşma neticesinde de bundan sonra bu krediler TESKOMB üzerinden yapılacak" dedi.

Türkiye'de en ucuz kredi faizinin yüzde 25 olduğunu belirten Akgül, "Türkiye'de ancak ve ancak bazı destekli krediler var onların başında da bizim vermiş olduğumuz kredidir. Bugün bizim vermiş olduğumuz kredi Halk Bankası'yla anlaşarak bundan 25 gün öncesine kadar yüzde 26 faizliydi. 15 gün içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve hükümetimizin bize yapmış olduğu kolaylıklar neticesinde, bugün Halk Bankası'yla anlaşmamız olan kredinin faiz oranı yüzde 20'ye düşürülmüştür. Bu yüzde 20 oranın yüzde 10'unu devlet karşılayacak, yüzde 10'u da esnafın kendisi verecek. Bu ilk defa bugün başlayacak. Bunu da Yozgat'tan açılıyoruz. Faizin yüzde 10'unu karşılayan esnaf, yüzde 1 de komisyon ödeyecek. Dosya parası, istihbarat ücreti ve kooperatifin masrafları dahil para masrafı tam manasıyla yüzde 11'i geçmeyecek. Bu hesap üzerinde duruyoruz. Onun için de günümüz şartlarına göre iyi bir kredi. Bunu da en iyi şekilde canlandıracağız. Sıfır faizli KOSGEB kredilerinin dışında bu kredinin de önünü açarak önemli bir para dağıtımı, sermaye birikimi yapmaya çalışacağız" dedi.

Yozgat esnaf ve sanatkarının bu kredilerden yararlanmasını isteyen Akgül, "Devlet destekli krediden Yozgat merkeze 500 bin TL gönderildi ve 500 bin TL de gönderilecek. Biz bu rakamı daha da yukarılara çekmek istiyoruz. Ayrıca ilçelerimizde kapalı esnaf ve sanatkarlar kooperatiflerine destek vererek açılmalarını sağladık. Şu anda Kadışehri, Saraykent ve Akdağmadeni Kooperatifleri kapalı. Bu kooperatiflerin açılması için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

TESKOMB Genel Başkanı ve AK Parti Yozgat milletvekili Abdulkadir Akgül'e teşekkür eden Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş, "Genel başkanımızın Yozgatlı olması, kooperatiflerimiz için bir şanstır. Biz bu şansı bu zamana kadar belki çok az kullandık ama bundan sonra inanıyoruz ki Yozgat ve Yozgatlı için kullanacağız. Genel Başkanımızın yardımlarıyla 10 gün önce Esnaf Kefalet Kooperatifimizin kredilerini açtık. Bu konularda bize yardımcı olan Halk Bankası yöneticilerine de teşekkür ediyorum. 1 milyon TL'lik bir finansmanın Yozgat esnaf ve sanatkarına kullandırmak için gönderilmesi bizi mutlu etmiştir. Genel Başkanımıza, esnaf ve sanatkarlarımız adına çok teşekkür ediyorum. Kredilerin alınamadığı bir dönemde böyle bir kredinin kullandırılmasının hayırlı olacağına inanıyorum" açıklamasını yaptı.

Basın toplantısına; AK Parti Yozgat milletvekili Mehmet Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar ve kooperatif üyeleri katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 21:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?