5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Ev hanımları patron oluyor

YOZGAT'TA EV HANIMLARI MİKRO KREDİ İLE PATRON OLUYOR

Yozgat'ta mikro krediden yararlanan 700 ev hanımı kendi iş yerini kurarak, evlerinin geçimini sağlıyor.

Yozgat'ta aldıkları küçük kredilerle üretime başlayan ev hanımları, kendi işlerinin patronu oluyor.

Yozgat Mikro Kredi Şube Müdürü Emel Baygündüz, Mikro Kredi'nin sisteminin Türkiye'de ilk defa 2003 Yılında Diyarbakır'da başladığını ve diğer illere yayıldığını belirterek, "Yozgat'ta bu sistem 2007 yılında uygulanmaya başladı. Mikro kredinin amacı fakirliğin önüne geçmek, küçük paralarla vatandaşın geçimini sağlamak, kadınlarımızı üretime yönlendirmektir. Mikro kredi 100 ile 700 TL arasında verilmektedir. Ancak Yozgat'ta kadınlarımız genelde 500 ile 700 TL kullanılmaktalar" dedi.

Yozgat'ta bugüne kadar yaklaşık 700 kadının bu krediden yararlandığını ve halen 520 kişinin kredisinin devam ettiğini ifade eden Baygündüz, "Bugüne kadar ilimizde 797 bin TL Kredi kullandırılmış bunun 591 bin TL'si geri dönmüştür. Geri dönüşler halen devam etmektedir. Verilen kredilen 46 hafta içerisinde geri dönmektedir. Kredileri zamanında ödeyen ve başarılı olan kadınlarımıza daha yükse krediler sağlanmaktadır. İlimizde bu güne kadar en yüksek kredi 2 bin TL olarak kullandırılmıştır. Şuanda Sorgun ilçemizde de bu krediler verilmektedir, önümüzdeki günlerde ise Yerköy ilçemizde de kredi vermeye başlayacağız" diye konuştu.

Kadınların aldıkları krediyi genelde, gözlemeci, mantıcı, triko ve elişlerinde kullandıklarına değinen Baygündüz, "Bazı kadınlarımızda hazır giyim alıp satmaktadırlar. Küçük kredilerle işe başlayan birçok kadın, işlerini geliştirmektedir. Yeni iş alanlarına yönleniyor. Bir girişimci kadınımız web sitesi tasarlıyor, bir kadınımız işlerin yanında turlar düzenleyerek devren mülk satışı yapıyor. Yozgat'ta ayrıca valiliğimiz ve belediyemizin katkılarıyla, mikro kredi kullanan girişimci kadınlarımız için iş yeri açıldı. Kadınlarımız ürettikleri ürünü burada daha rahat bir şekilde satışını ve pazarlamasını yapıyor, bu kadınlarımıza ayrı bir kolaylık sağlıyor" diye konuştu.

Aldığı mikro krediyi iyi bir şekilde değerlendiren Zekiye Muş, 700 TL ile başladığı işini geliştirdiğini belirterek, "Şuanda eşime sıhhi tesisat dükkanı açtım, eşim orda çalışıyor, bende burada ürettiğimiz ürünleri satıyorum. Ayrıca dışarıda yine girişimci kadınların ürettikleri ürünün pazarlamasını yapıyorum. Aldığımız krediyi zamanında ödüyoruz. Şimdi ben 2 bin TL kredi için müracaat edeceğim" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 17:10:01
Güncelleme :24 Haziran 2010 Perşembe 14:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?