5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Gelincik Barajı'nda şok eden 'ağ'

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, Gelingüllü Barajı’nda kaçak balık avlamak için serilmiş 700 metre uzunluğunda ağ yakaladı. Tarım İl Müdürü Duran Katar, yakalanan ağın içerisinde binlerce kerevitin ölmüş halde bulunduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürü Katar, Türkiye’nin su ve su ürünleri açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek, "Ama yıllardır yanlış avlanmadan dolayı maalesef su ürünleri konusunda gerek iç sularda gerekse deniz ürünleri konusunda sıkıntı çekiyoruz. Yozgat, bu konuda avantajlı illerden birisi, ancak bilinçsizce avlanma nedeniyle, su ürünlerini yok ediyoruz. Şu anda balıklar ve kerevitler yumurta bırakacak dönemde ancak bilinçsiz avlanma nedeniyle balıkçılarımız gelecek yıl avlanacak bir şey bulamayacaklar" dedi.

Yakalanan ağın içerisinde yavru bırakmaya hazır binlerce kerevitlerin ölü olarak bulunduğuna dikkat çeken Katar, "Protein bakımından çok zengin olan kerevitin kilogramı 7-8 milyon lira arasında ihraç yapılmaktadır. Ancak bizim balıkçılarımız besin değeri çok yüksek olan bu ürünü yok ediyorlar" dedi.

Avlanmanın yasak olduğu dönemde 700 metre uzunluğunda kaçak balık avlanmak üzere serilmiş ağı yakaladıklarını ancak ağ sahiplerini bulamadıklarına değinen Katar, "Kaçak avcılığın para cezası kişi başına 522 YTL’dir. Ayrıca hapis cezası bulunmaktadır. Biz jandarmayla birlikte bu işin sonunu bırakmayacağız. Kaçak av yapanları mutlaka yakalayacağız" dedi.

Su ürünleri mühendisi Seyfali Ağtepe ise kerevitte yüzde 90 protein bulunduğunu ve ihraç edilen su ürünleri arasında bulunduğunu belirterek, "Avrupa ülkelerindeki balıkçılar kerevitin değerini çok iyi bilmektedirler. Bizim balıkçılarımız ise bilinçsizce bu kıymetli ürünü yok ediyorlar. Kerevit, 1 Ağustos-30 Eylül arasında avlanılabilir diğer 10 ay içerisinde avlanılması yasaktır. Çünkü kerevit 10 yavru bırakır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 13:40:12
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 21:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
lokman ipek IP: 88.231.212.xxx Tarih : 10.03.2007 10:49:33
slm ben lokman ipek yozgat gelingulluluyum balık avcılıgı yasak lanıyor ama bazilari uymuyor yazin haziranda veya temmuz da kacak avcilik daha cok oluyor.(66 yozgatlı LOKMAN İPEK)