5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Gelingüllü üreticilere hayat verdi

GELİNGÜLLÜ BARAJI KAVUN-KARPUZ ÜRETİCİLERİNE HAYAT VERDİ

Yozgat Gelingüllü Barajı, 20 bin hektar alana hayat veriyor.

Yozgat Gelingüllü Barajı, Esenli, Paşaköyü, Şefaatli, Yerköy ve Sekili bölgesinde 20 bin hektar alanı sulayarak, verime verim katıyor. Gelingüllü barajından Esenli, Paşaköyü, Şefaatli'de genelde pancar sularken, Yerköy ve Sekili bölgesinde pancarın yanı sıra kavun, karpuz, patates ve soğan sulanıyor.

Bu yıl hasadına yeni başlanan kavun ve karpuz verimiyle çiftçinin yüzünü güldürüyor. Çiftçi karpuzun kilosunu tarlada 70 kuruştan satışa sunarken, kavunun kilosu tarlada 40 ile 60 kuruş arasında alıcı buluyor. Bu yılki verimden memnun olan çiftçiler, hava sıcaklığının bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kavun ve karpuzun erken olgunlaşmasını sağladığını söyledi. Geçen yıllarda alıcı bulamadığı için kavun ve karpuzun tarlada çürümeye terk edildiğini ifade eden Erkem Çelik isimli çiftçi, "Şuana kadar satışlar iyi hava sıcaklığı bu şekilde devam ederse karpuz satışları daha da uzun sürer. Yerköy ve Sekili yöresinde yetişen kavun ve karpuzun tadı diğer bölgelerde yetişen kavun ve karpuza göre daha fazladır. Bu nedenle Yerköy ve Sekili karpuzu halk arasında aranan kavun ve karpuzlardır" dedi.

Arazilerini yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Gelingüllü barajından gelen su ile suladıklarını ifade eden Çelik, "Baraj bir bölgeye hayat veriyor. Hava kuraklık dahi geçse, siz ürününüzü sulayabiliyorsunuz. Yerköy'de daha fazla alanın sulanabilmesi için İnandık Barajı projesinin biran önce hayata geçirilmesi gerekir. İnandık barajı yapılırsa Yerköy bölgesinde daha fazla ürün elde edilir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2010 Perşembe 16:47:02
Güncelleme :26 Ağustos 2010 Perşembe 16:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?