8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Göç Yasası bebeği annesinden ayırdı

Yozgat'ta yaşayan İlknur Bezirhan, dil öğrenmediği sürece Almanya'da tedavi gören 3 aylık bebeğini bağrına basamayacak. 'Göç Yasası' yüzünden eli kolu bağlanan Bezirhan ailesi yetkililerden yardım bekliyor.

Almanya'nın Ağustos 2007'de yürürlüğe koyduğu 'Göç Yasası'ndaki değişiklik, 3 aylık Hünkar bebeği annesinden ayırdı. Almanca bilmediği için vize alamayan Yozgatlı İlknur Bezirhan, Almanya'da tedavi gören minik yavrusuna kavuşamıyor.

En yakın dil kursu Yerköy'e 240 kilometre uzaklıktaki Ankara'da olduğu için kursa da gidemeyen anne İlknur Bezirhan, yetkililerden yardım bekliyor. Alman vatandaşı baba Salih Bezirhan, evlendiğinde Göç Yasası'nın yürürlükte olmadığına dikkat çekerek, hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Evlendikten bir hafta sonra Almanya'ya giden Salih Bezirhan, eşini de götürebilmek için Göppingen Yabancılar Dairesi'ne aile birleşimi vizesi için müracaat etti. Göç Yasası'ndaki değişiklik yürürlüğe girmediği halde başvurusu kabul edilmeyen genç adam, Türkiye'ye döndü. 15 Temmuz 2007'de Ankara'daki Alman konsolosluğuna aile birleşimi için başvuru yapan Bezirhan, gerekçesiz olarak geri çevrildi. Eşine turist vizesi başvurusu yapması önerilen Bezirhan'ın bu müracaatı da reddedildi. 28 Ağustos 2007'ye gelindiğinde Almanya, Göç Yasası'nda değişiklik yaparak ülkeye yerleşecek herkese Almanca bilme zorunluluğu getirdi. Bu haber, Salih ve İlknur için kâbus ve sıkıntı dolu günlerin başlangıcı oldu. Eşine bir türlü vize alamayan Salih Bezirhan, İlknur Bezirhan'ı Türkiye'de bırakarak yeniden Almanya'daki işinin başına döndü.

Bu arada ikiz bebeğe hamile olduğunu öğrenen İlknur Bezirhan, Almanya'daki eşine kavuşamamanın üzüntüsünü yaşıyordu. Salih Bezirhan ise zaman zaman rahatsızlanan eşi için izin alıp Türkiye'ye geliyordu. Çalıştığı şirket bu yüzden genç adamın işine son verdi. Tüm sıkıntılar üst üste gelince strese giren İlknur Bezirhan, hamileliğinin altıncı ayında sezaryenle erken doğum yaptı. Bebeklerden biri 1 kilo 245 gram diğeri ise 1 kilo 40 gram olarak dünyaya geldi. İkiz bebeklerinden biri 20 gün sonra enfeksiyon sebebiyle hayatını kaybetti. Diğer bebeği ise kuvöze alındı. Endişelenen baba pasaportuna kaydettirdiği çocuğunu, ağustos ayı sonunda Almanya'ya götürdü. Şu anda 3 aylık olan Hünkar bebeğin tedavisi Almanya'da sürerken, baba Salih Bezirhan yavrusunun başından ayrılmıyor.

Anne İlknur ise bir kez bile kucağına alamadığı, öpüp, koklayamadığı bebeğiyle zorunlu bir ayrılık yaşıyor. Genç anne, yetkililerden kendisine uzanacak yardım eli bekliyor. Yavrusu Almanya'da kuvözde yaşam savaşı veren anne İlknur Bezirhan, çok zor durumda olduğunu belirtiyor. Bezirhan, "Eşime ve çocuğuma kavuşmak için Almanca öğrenirim. Ancak gidebileceğim en yakın kurs Yerköy'e 240 kilometre uzaklıkta. Ben nasıl gidip geleyim?" diye konuştu. Yetkililerin yardım elini uzatmasını isteyen İlknur Bezirhan, "Geçen yıldan beri çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan, Başbakan'ımızdan yardım bekliyorum." dedi.

Bu arada Almanya'ya götürülen Hünkar bebek, Göppingen Am Eichert Kliniği çocuk bölümünde yatıyor. Bebeği gören doktorun ilk sorusu 'Bu çocuğun annesi nerede?' olmuş. Baba Salih Bezirhan, Alman doktora eşini Türkiye'den getiremediğini anlattığında doktorun çok şaşırdığını kaydediyor. Bezirhan, "Göç Yasası'nın mağduriyetini gittiğim her yerde anlatmak zorunda kalıyorum." diye konuş

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 12:36:12
Güncelleme :13 Ekim 2008 Pazartesi 12:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?