5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Gözler yolda yatırımcı bekliyor

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Şenol Taştan, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlanan il sayısının 36’dan 49’a çıkarılmasının, Yozgat gibi illere gelecek yatırımcı sayısını etkileyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Taştan, 81 ilin yarısından fazlasının 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlanmasının, yasadan asıl yararlanması gereken illeri olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Taştan, "Bugün Uşak, Düzce, Osmaniye gibi illeri teşvikten yararlanmış ve organize sanayileri tamamen dolarken, Yozgat’ı sadece 3 yatırımcı tercih etmiştir" dedi.

Yozgat’ın daha önce 4325 Sayılı Teşvik Yasası’ndan yararlandığını ve şu anda uygulanmakta olan 5084 Sayılı Teşvik Yasası kapsamında bulunduğuna dikkat çeken Taştan, "Yozgat’ın milli geliri kişi başına 852 dolardır. Yatırımcılara çağrımız, sanayi yatırımı uzun dönemli bir yatırımdır. Olaya kısa dönemli bakmayalım. 5084 sayılı yasa 5 yıllıktır. Dolayısıyla bundan sonraki çıkacak tüm teşvik kanunlarından Yozgat yararlanacaktır. Bunun garantisi de kişi başına düşen 852 dolar milli gelirdir. O yüzden uzun dönemli bakarak tercihlerinde alt yapısı hazır, demiryolları ve karayoluna yakın, içerisinde doğalgazı bulunan Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’ni tercih etmeleri yatırımcının menfaatinedir" şeklinde konuştu.

Yozgat’ın Sivas ve Kayseri ile birlikte Orta Anadolu Kalkınma Bölgesi içerisinde yer aldığını belirten Taştan, "Yozgat’ın Avrupa Birliği fonlarından yeterince yararlanması için proje çalışmalarımız var. Biz ne kadar fazla proje üretirsek bu fonlardan yararlanma olanağımızda artacaktır. Bunun için akademisyenlerin bulunacağı bir birlik oluşturmak için çalışma başlattık. Oluşturulacak bu birlik sürekli olarak ilimizin kalkınmasına katkı sağlayabilecek projeler üzerinde çalışacaklar" dedi. Taştan, aralarında Yozgat’ta özel idare, belediye ve TSO’nun olacağı bir şirket kurmak istediklerine de değinerek, "Kurulacak şirkete, yatırımcılar yüzde 30-40 hisse ile ortak olacak. İşletme üretime geçip kara geçtiği zaman, hisseler büyük ortağa satılarak kurumlar devreden çıkacak. Bu şekilde risk sermayesi oluşturabilecek bir şirket düşünüyoruz. Bunu faaliyete geçirirsek, dışarıdaki müteşebbise en cazip ilin Yozgat olduğunu göstereceğiz. Çünkü kendisine yüzde 30-40 oranında ortak olacak hazır bir şirket var. Bu illerin hiçbirinde böyle bir şirket yok. Biz kendi imkanlarımızla 5084 sayılı yasayı kendi lehimize çevirme şansımız olacak. Bunu gerçekleştirirsek, diğer illere gidecek yatırımcıların birçoğu Yozgat’ı tercih edecektir" diye konuştu.

Yozgat’a yatırım yapacak kişilerle görüştüklerini ve yakın zamanda iki yatırımcının daha Yozgat’a geleceğini dile getiren Taştan, "Yozgat’a sunta fabrikası kurulması yönünde bir çalışma var. Ayrıca Çin ile ortak çalışmaları bulunan ve birkaç üretim dalında faaliyet gösteren bir firmada Çin’deki fabrikaların bir bölümünü Yozgat’a kaydırmayı düşünüyor.

Yine birkaç firma daha ilimize yatırım yapmak için bizimle temasa geçti, inşallah bu yıl yatırım konusu geçen yıllara göre çok dahi iyi olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 14:19:20
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 22:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?