7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Güneş enerjisi köylerde revaçta

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, köylülerin orman üzerindeki insan baskısını ve ağaç kesimini azaltmak amacıyla başlattığı köylerde güneş enerjisi ile sıcak su elde etme projesi Yozgat'ta büyük ilgi görüyor.

Yozgat'ta geçen yıl Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından iki köyde örnek olarak uygulanan projenin başarılı olması nedeniyle, her saat sıcak su imkanına sahip olmak isteyen köylülerde güneş enerji kolektörü taktırmak için müdürlüğe akın ediyor.

Açıklamalarda bulunan Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, geçen yıl bakanlık tarafından uygulamaya konulan proje kapsamında il merkezine bağlı Güneşli ve Akdağmadeni ilçesine bağlı İbrahimağaçiftliği köylerine güneş enerji kolektörleri takıldığını söyledi. Ayyıldız, "Diğer köylerdeki vatandaşların projeyi benimsemesi ve güneş enerjisi kolektörlerini kullanan vatandaşlardan bilgi almasıyla birlikte bu yıl, güneş enerjisinden yararlanmak isteyen köy sayısı her geçen gün artıyor. Proje maliyeti bin 200 YTL’dir. Güneş enerjisi taktıran vatandaşlarımız bin 200 YTL krediyi faizsiz olarak 3 yılda geri ödüyor. Bu projede hem vatandaşlara daha rahat bir ortam, yenilenebilir enerji sunulurken, hem de orman üzerindeki insan baskısı ve ağaç kesimini azaltmaktır" dedi.

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, bakanlık tarafından 425 bin YTL'lik kaynak gönderildiği, bu kaynakla taleplerin bir kısmını karşılayabileceklerini kaydetti. Ayyıldız, "Bu yıl güneş enerji kolektörü isteyen vatandaşlarımızın sayısı her gün artıyor. Birçok köyden daha müracaat etmek isteyenler var. Ancak ödeneğimiz bunların hepsini karşılamaya yetmiyor. AB projesi olduğu için ek ödenek isteme şansımız yok. Ödeneğimiz yettiği kadar köye güneş enerji kolektörü yerleştireceğiz. Bütçemize göre tahminen 300 köylümüzün evinde daha kolektör takılması anlamına geliyor. Projedeki beklentimiz orman köylümüzün ormana olan baskısını azaltmak, doğal ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisinden de maksimum faydalanmaktır. Aynı zamanda evlerimizden akacak sıcak su sayesinde de evlerimiz nispeten daha hijyenik şartlarda olacaktır. Ev kadınları köylülerimiz, teknoloji ile buluşacaktır" şeklinde konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 15:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?