7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Halk jeotermal enerjiye yönlendi

Jeotermal Enerji yönünden Türkiye'nin en zengin illerinden biri olan Yozgat'ta, ilçe belediyeleri jeotermal enerji ile konut ısıtılmasına büyük ağırlık veriyor.

Doğalgaz ve kömüre yapılan zamlar jeotermal enerjisi bulunan ilçeleri hareketlendirdi. Doğalgaza gelen yüzde 22'lik zam ve ithal kömür tonunun da 650-700 YTL arasında satılması Sorgun, Sarıkaya ve Yerköy ilçe halkını jeotermal enerjiye yönlendirdi.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, jeotermal enerji ile konut ısıtılmasına geçen yıl başladıklarını belirterek, "Geçtiğimiz yıl 200 konut ısıtılmıştı. Bu yıl kömüre gelen zamlar nedeniyle vatandaşlarımız jeotermal enerjiye yöneldi. Ancak talep artıncı bunu karşılamada zorluk çekiyoruz. 200 TOKİ konutu, 100'de müstakil konut olmak üzere bu yıl 300 konutu daha jeotermal enerji ile ısıtacağız. İlçemizde bu yıl toplam 500 konut ısıtılmış olacak" dedi.

100 metrekarelik konutun ısıtılması için geçen yıl 60 YTL ücret alındığını ifade eden Başkan Erbir, "Bu yıl zam yapılsa dahi jeotermal enerji en ucuz enerjidir" dedi.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek'de, bu yıl 100 metrekarelik bir daireden aylık 60 YTL ücret alınacağını belirterek, "İlçemizde bin 500 konut jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Jeotermal enerjinin ucuz olmasından dolayı vatandaşlarımızdan büyük talep gelmektedir. Gelen talepleri karşılayabilmek için yeni kuyular açmaktayız. Açtığımız kuyulardan beklediğimiz kadar sıcak su çıkarsa, konut sayımızı artıracağız. İlçemize yaptığımız jeotermal enerji ile 7 bin 500 konutu ısıtabilecek kapasitededir" dedi.

Yerköy Belediye Başkanı Ali Rıza Arslan, Yerköy ilçesinde ilk defa bu yıl jeotermal enerji ile konut ısıtılacağını belirterek, "Vatandaşımız ilk olması nedeniyle abone olurken tereddütle yaklaşıyor, ancak doğalgaza gelen zam ve kömür fiyatlarının yükselmesi son günlerde abone sayısını artırdı. Şuan 350 abonenin bağlantısı yapıldı. Bu yıl 500 konuta sıcak su verilecek" dedi.

Yerköy'de 100 metrekarelik bir konutun aylık ısınma bedelinin 50 YTL olduğunu ifade eden Başkan Arslan, "Jeotermal enerji en ucuz yakıt türüdür. Yerli olması dolayısıyla da ödenen paralar yine yurt içinde kalmaktadır. İlçemizde jeotermal enerji ile konut ısıtma çalışmaları her geçen gün artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Çiçekdağı Mahmutlu bölgesinde bulunan sıcak su Yerköy ve Çiçekdağı'na getirilirse ısınacak konut sayımız daha da aratacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 16:25:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?