5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Hayvancılığa AB standartı

Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları çerçevesinde, Yozgat’ta hayvancılık standardının yükseltilmesi ve hayvansal ürünlerin tüketiciye sağlıklı koşullarda ulaştırılmasını sağlamak için bir toplantı düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda, Yozgat Valisi Gökhan Sözer başkanlığında düzenlenen programa Yozgat Valisi Gökhan Sözer, ilçe ve belde belediye başkanları, tarım ilçe müdürleri ile belediye veteriner hekimleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Yozgat Valisi Gökhan Sözer, ilçelerde bulunan mezbaha ve canlı hayvan pazarlarının biran önce gerekli standartlara getirilmesi gerektiğini, aksi takdirde buraların kapatılacağını söyledi.

Yeni çıkan yasayla birlikte kayıt dışı büyükbaş hayvan alıp satabilmenin mümkün olmadığına değinen Vali Sözer, "Kayıtlı hayvanların nakillerinde zaman zaman kurallar göz ardı edilmektedir. Hayvan sevkıyatını ve bu hayvanlardan elde ettiğimiz eti ve sütü muhakkak denetim altına alacağız. Hayvan sahiplerine yönelik tolerans yaptığımız takdirde insanlara kötülük etmiş oluruz. Kayıt sistemine geçtik. Önümüzdeki 3 hafta içerisinde kayıtsız ve kulağı küpesiz büyükbaş hayvan kalmayacak. Kayıtlı küpeli hayvan demek, sağlık kontrolleri yapılmış, uygun hayvan demektir. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde büyük baş hayvanları kayıt altına alarak, hayvanlarını kayıt altına almış Türkiye’de 2. il olacağız. Yozgat, önemli bir hayvancılık merkezi. Kontrol dışı hayvan pazarından bir hastalık çıkarsa bütün Yozgat karantina altına alınır. Karantina denilince Yozgat’ta hayvan, üretim ve pazar biter. Bunun hesabını iyi yapmamız lazım" dedi.

Hayvanların bugüne kadar geleneksel usullerle alım ve satımını gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vali Sözer, bundan sonra yasal düzenlemeler çerçevesinde bu alım satımların yapılacağını ve kaydı olmayan büyükbaş hayvanların kaçak muamelesi görerek, sahibine de gerekli cezai müeyyidenin uygulanacağını kaydetti. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde her isteyenin istediği yerde hayan kesemeyeceğini belirten Vali Sözer, şöyle konuştu:

"Belediyelerimiz sorumluluk alanlarında bulunan bütün mezbahaları ve hayvan pazarlarını ruhsatlı ve standartlara uygun hale getirmek zorundadır. Standarda uygun olmayan mezbahalarda kesim yapılmayacağı gibi uygun olmayan pazarlarda da hayvan satışı yapılmayacaktır. Bu durumda o yöredeki üreticiler hayvanını kestirebilmek için standarda uygun olan mezbahaya ya da satış için uygun olan pazara gitmek zorundadır. Bu da hem üretici hem de o yöre için ekonomik kayıp demektir."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 18:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?