6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

İhtisas Hayvancılık OSB kurulacak

Yozgat Valisi Amir Çiçek, şehre İhtisas Hayvancılık Organize Sanaiy Bölgesi (OSB)'nin kurulacağını söyledi.

Yozgat Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Organize Sanayi Bölesi Projesi değerlendirme toplantısı yapıldı. Valilik Proje Merkezi Salonu'nda Amir Çiçek başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Bayındırlık Müdürü İbrahim Tamer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut ile ilgili daire birim temsilcileri katıldı.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat'ta tarıma dayalı ihtisas hayvancılık organize sanayi bölgesi kurmayı planladıklarını belirterek, "Yozgat'ın 2023 gelişim vizyonundaki hayvancılık politikası kapsamında, bu proje merkezimizce yapıldı. Teknik ekiplerimiz bu projenin Yozgat'ta olabilirlik değerlendirmesini tamamladı. Çiftçilerle görüşmeler yapıldı. Geçmişte yapılan ve bugün yapılabilecek tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmalar değerlendirildi. OSB için ilimizde yapılabilir kararı çıkarsa, çalışmalar başlayacak. Türkiye'de bu çalışma ilk olarak Diyarbakır'da yapıldı. Bu proje örnek gösterilerek, Avrupa Kırsal Kalkınma Fonu'ndan daha fazla yararlanma imkanı doğabilecek. Hayvancılıkla birlikte et ve süt entegre tesisleri gibi tarım ve hayvancılığa yönelik sanayi gelişecektir" dedi.

Daha sonra Tarım İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mutlu Büyükyılmaz, Yozgat İhtisas Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için hazırlanan proje ile ilgili bilgi verdi. Yozgat'ta yapılan hayvancılık hakkında bilgi veren Büyükyılmaz, "178 bin 549 bin sığır varlığına sahip Yozgat'ta boğa altı inek sayısı 90 bindir. Toplam işletme sayısı 38 bin 854 tür. Kültür ırkı oranı yüzde 23, melez ırk oranı yüzde 34, yerli ırk oranı ise yüzde 46'dır. İşletme başına hayvan varlığı 4,6, inek başına süt verimi yıllık 2 bin 500 kg'dir. süt üretimi 141 bin 686 ton, et üretimi ise 8 bin 970 tondur" diye konuştu.

Hayvancılık Organize sanayi bölgesi için 3 alternatif yer belirlediklerini ifade eden Büyükyılmaz, "Birincisi Yozgat-Boğazılıyan arası Atatürk yolu üzerinde 4 bin 996 dekar alan, ikincisi Yozgat-Sorgun arası Fakıbeyli köyü yakınlarında 3 bin 201 dekarlık alan, ücünçüsü ise Yozgat Çorum yolu arasında 2 bin 425 hektarlık alandır. Bu alanlardan biri seçildiğinde, 50 adet 100 başlık işletme, 30 adet 200 başlık işletme, 10 adet 300 başlık, 5 adet 500 başlık hayvan ile süt sığırcılığı, ayrıca 30 adet 50 başlık işletme, 10 adet 100 başlık işletme, 10 adet 200 başlık işletme besi sığırcılığı yapmak üzere toplam 21 bin adet büyükbaş hayvan bulunacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 17:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?