5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

İnşaat ustalarına sertifika zorunlu

İnşaat Mühendisleri Odası Yozgat Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fuat Köksal, Yozgat’ta yapı ve yapılaşma kalitesinin artırılmasına bağlı olarak inşaat ustalarını eğitime alarak sertifika vereceklerini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Yozgat Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Köksal, Yozgat’ta inşa edilecek yapılarda sertifikalı usta çalıştırma zorunluluğunu getirmek amacıyla bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu belirterek, "Başkanlığını Yozgat Valisi Gökhan Sözer’in yaptığını kurulun yürütücü başkanlığını Belediye Başkanı Yusuf Başer, üyelerini ise İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nden birer temsilci oluşturmaktadır" dedi.

Yapı işçiliğinde kalitenin artırılması için inşaatlarda çalışacak ustalara sertifika zorunluluğunun getirileceğini ifade eden Köksal, "Kurulumuz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz’ün katkılarıyla yakın bir zamanda ustalarımıza teorik, görsel ve uygulamalı olmak üzere uzman mühendis ve mimarlar tarafından eğitim verilecektir. Kalıp ustası, beton ustası, demir ustası, duvar ustası, sıva ustası ve yalıtım ustası olmak üzere belirlenen 6 grup içerisindeki ustanın ne tür bir eğitim alacağı, kurs içerikleri ve kurs saatleri belirlenmiştir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra basın-yayın yolu ile kurs ile ilgili bilgiler duyurularak sertifikalı ustalık başvuru kayıtlarına başlanacaktır. Bu uygulama için öncelikli olarak Yozgat merkez ve yakın ilçeler hedeflenmektedir. Daha sonra ise bütün ilçe belediyelerde uygulanması düşünülmektedir" şeklinde konuştu.

Sertifikalı ustalıktan amacın Yozgat’ta inşa edilecek yapıların yönetmeliklere uygun yapılmasında hususunda ustaları bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan Köksal, "Ustalarımızın işçilik konusunda eksik ve yanlışları gösterilecek. Aynı zamanda görsel anlamda güzel yapıların bulunduğu bir Yozgat hedeflenmektedir" diye konuştu.

Köksal, bu karar yürürlüğe girdikten sonra belediyeler, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası ile Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından yapılacak olan kontrollerde sertifikasız usta çalıştırdığı tespit edilen inşaat sahibi veya müteahhitlere ilgili karar da belirtilen ceza-i müeyyideler uygulanacağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 22:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?