5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Kabine Yozgat'ta temel attı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak eğitim, sağlık, adalet ve emniyet alanlarına ciddi yatırımlar yaptıklarını belirterek, yatırımda önceliği eğitime verdiklerini ve Türkiye’de okuma-yazma oranını yüzde 100’lere ulaştırmanın gayreti içerisinde olacaklarını kaydetti.

Belediyelere parti ayrımcılığı yapmadan yardım ettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, sağlık alanında koğuş sistemi yerine içerisinde banyo ve tuvaleti bulunan 2-3 kişilik oda sistemini getireceklerini, adalette ise halka en iyi ve en adil adalet hizmetinin verileceği mekanlar oluşturacaklarını söyledi.

Yozgat’ta beraberinde çok sayıda milletvekili ve bakanla çeşitli açılış ve temel atma törenlerinde bulunan Başbakan Erdoğan, yeni yaptırılan Adliye Sarayı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta kürsüye "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla gelen Erdoğan, hükümet olarak ağırlığı eğitim, sağlık, adalet ve emniyete önem verdiklerini ve devlet yatırımlarını bu dört ana konuya yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Adalet mülkün esasıdır sözünden yola çıkarak, Türkiye’yi 4 ana temel üzerine bina edeceğiz. Bunlardan biri eğitim, biri sağlık, biri adalet ve biri de emniyet. Bu 4 konuda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Eğitimde Türkiye’nin dört bir yanında ’Eğitime Yüzde 100 Destek’ kampanyasını devam ettiriyoruz. İlköğretimde, ortaöğretimde çok ciddi adımlar attık. Bu süreç devam ediyor. Ülkemizde 100 kişilik sınıflar yerine 30-25 kişilik sınıfları yaygınlaştırıyoruz. Okuma-yazma oranını ise yüzde 87’lere çıkarttık. Hedefimiz Türkiye’de kadını erkeğiyle okuma-yazma oranını yüzde 100’lere çıkarmak. Bunu başaracağız ve beşikten mezara kadar ilim tahsil etmenin gereği neyse bunu yapacağız. Bunu için ciddi adımlar atıyoruz. Bakın son 2 yılda gerek kadro, gerek bütçede 1. sırayı eğitim bütçesi yer almaktadır. En fazla payı 2004 bütçesinde de, 2005 bütçesinde de milli eğitime ayırdık. Kadroların yüzde 50’sini milli eğitime verdik. Artık öğretmen olmadığı için boş geçen ders olmayacak. Beden eğitimi öğretmeni din dersi vermeyecek. Sınıf öğretmeni kendi dersini, branş öğretmeni de kendi dersini verecek. Yeni adımımız da bu olacak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki en büyük problemlerden birinin de duygusallık olduğunu, duygusallığın karar vermede egemen olduğunu kaydederek, "Eskiden bu duygusallık yüzünden belediyeler eşit yardım alamazdı. Parti başarılı olamamışsa, milletvekili ve belediye başkanı çıkarmamışsa, benim kitapta yoksun anlayışı vardı. AK Parti bunu yıktı. AK Parti iktidarında bu yıkılmıştır. Ben bunlar gerek belediye başkanlığı, gerekse parti genel başkanlığımda yaşadım. Belediye başkanlığım dönemimde bırakın yardım almayı, yapmak istediğimiz projelere destek bile alamadım. Belediyeleri farklı uygulamaya tabi tutuluyorlardı. Şimdi böyle ayarlama yok. Hiçbir belediye bize farklı bir uygulama yapıyorsunuz diyemez. Belediyelerden borçlarının yüzde 40’ı kesiliyor, geri kalan yüzde 60’lık kısmı veriliyor. İşi bu hale getirdik" şeklinde konuştu.

Konuşmasında sağlık alanında yapılan yatırımlardan da bahseden Başbakan Erdoğan, "Eskiden temeli atılan devlet işleri zamanında bitmezdi. İnşaatlar uzun süre devam ederdi. Bundan dolayı da Türkiye kaybederdi. Türkiye’nin bugün yaşadığı birçok sıkıntı da bundan kaynaklanıyor. Devlet işlerinin zamanında yapılmamasından oluyor. Biz sağlık alanında da ciddi adımlar attık. Hastanelerde koğuş sistemini kaldırıyoruz. Hastanelerde bir kişilik, 2-3 kişilik odalar olacak. Tuvalet ve banyosu içerisinde oda sistemleri getireceğiz. 81 ilde bunu yapacağız. Hastanelerde yatak kapasitelerini de artıracağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, adalet ile emniyetin birbiriyle iç içe konular olduğunu belirterek, "Herkese adalet lazım. Adaleti güvenli bulduğu zaman insan huzurlu yaşar. Haklar gasp edilmez, kimse kimsenin hakkını gasp edemez. Bu konuda huzurlu olunduğu zaman insan mutlu olur. Fakat bu da fiziki mekanların uygunluğuyla bağlantılıdır. Şimdi 81 vilayette adalet saraylarını tamamlıyoruz. Hizmetin en verildiği mekanlar oluşturuyoruz. ’Geciken adalet, adalet değildir’ mantığıyla hareket ederek bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emniyet ve adaletle iç içe. Emniyette de kadro sıkıntısını giderme gayreti içerisindeyiz. Devletin artık görevi fabrika kurmak değil, fabrikaları özel sektör kuracak. Biz eğitimde, biz sağlıkta, biz adalet ve emniyette olacağız. Sağlıktan da çekilmenin zamanı gelecek. Fakat buna süre var. Hakkari’ye, Van’a, ülkeni en ücra köşesine özel sektör tarafından sağlık yatırımı yapılmaya başlandığı zaman sağlıktan da çekileceğiz. Türkiye Cumhuriyeti büyük devlet. Derdi de büyük. Biz göreve geldiğimizde büyük faiz, büyük borç yüküyle karşı karşıya idik. Bunları çalışmalarımızla en alt seviyelere indirdik. İndirmeye de devam ediyoruz. Aradaki fark ise bütçeye, yatırıma, halka yansıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasından sonra Başbakan Erdoğan, yeni Adliye Sarayı’nın açılışın yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 18:22:09
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 13:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?