7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kaleye kurtarma kazıları yapılacak

Yozgat'ta il merkezine 3 kilometre mesafedeki Çeşka Kalesi yeraltı şehrini kurtarma kazılarına, bu yıl başlanılması planlandı.

Yozgat Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çeşka Kalesi'nde bilimsel araştırma ve kazı çalışmalarının başlatılması için Bakanlığa 2006 yılında detaylı rapor sunduklarını belirtti.

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, Çeşka Kalesi ile il merkezi arasındaki yolun asfaltlanıp, detaylı ön araştırma yapılması konusunda izin verildiğini bildiren Dursun, ''Çeşka Kalesi yolu, İl Özel İdaresi tarafından bu yıl asfaltlanacak, daha sonra kendi imkanlarımızla kurtarma kazısına başlayacağız'' dedi.

Dursun, Çeşka Kalesi yeraltı şehrinin Yozgat il merkezine hakim bir tepe üzerinde, 13. yüzyılın ilk yarısında yapıldığını ifade etti. Dursun, ''Kalenin birçok kısmı yıkık ve harap, batı ve güney duvarları ayaktadır. Yüksek kale duvarları, moloz taş üzerine kesme taş kaplıdır. İçte tuğla gibi çaprazlama dizilerle sıralanarak zigzaz duvar dolgusunu oluşturmaktadır'' diye konuştu. Dursun, kurtarma kazısı ile kalenin turizme kazandırılacağını sözlerine ekledi.

-KALENİN ÖZELLİĞİ-

Yozgat merkez ilçe sınırları içinde bulunan Çeşka Kalesi, merkeze 3 kilometre mesafede, kent merkezinin kuzey-doğusunda yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuş. Kalede 3 ayrı giriş yeri tespit edilmiş. Tepe noktası kayalık, güney kısmında 2 kat halinde 3 odalı bir mekan bulunuyor ve kilise görünümünü veriyor.

Bu mekanın batı kısmındaki odanın üstünde koni biçiminde düzenli oyulmuş bir
havalandırma bacası yer alıyor. Kuzeydeki odanın tabanında, kısmen dolmuş 2 ayrı
beşik kemerli galeri girişleri var. Yer altı şehrinin üzerinde kaya üstü mezarlarına rastlanmış. Çeşka Yeraltı Şehri'nin, Bizanslıların ilk Hristiyanlık döneminde iskan gördüğü kanısına varılmış. Yeraltı şehrinin yıkıntıları arasında ve alt eteklerde monokrom perdahlı ve perdahsız Roma-Bizans seramik türü eserler yer alıyor.

 

AA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 11:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?