7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, ocak ayı ve geçtiğimiz hafta içerisinde yağan karın çiftçi açısından sevindirici olduğunu söyledi.

2007 yılını kuraklık ve dolu afeti ile geçiren Yozgat çiftçisinin zarar ettiğini belirten Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, "Ekim döneminde yağan yağmurlar ve 2008 yılı içerisindeki yoğun kar yağışı çiftçimizi sevindirmiştir. İnşallah bahar yağmurları da iyi yağarsa çiftçimiz bol ürün alacaktır" dedi.

Çiftçilik yapmanın her geçen gün zorlaştığını, çiftçinin adeta çiftçilikten vazgeçer duruma geldiğini ifade eden Açıkgöz, "Çiftçilikte girdiler çok yüksek, çıktılar ise çok düşük. Mazot ve gübreye sürekli zam gelmektedir. Geçen yılın kasım ayında An.33 gübrenin tonu 540 YTL iken 19 Şubat tarihinde 610 YTL'ye çıkmıştır. Dap gübrenin tonu aynı tarihte 820 YTL iken 19 Şubat'ta Bin 230 YTL'ye yükselmiştir. Dap gübreye 3 ay içerisinde yüzde 50 zam gelmiştir" diye konuştu.

Sanayi şehirlerinde kredi olarak sanayici nasıl destekleniyorsa Yozgat gibi tarım ve hayvancılıkla uğraşan illerde de çiftçilerin zirai kredilerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, "2007 kurak geçtiği için çiftçimizin tarım kredilerine ve ziraat bankalarına olan borçları ertelenmiştir. Bu borçlar ertelendiği için, çiftçimize bu yıl içerisinde kredi verilmemektedir. Çiftçimiz gübresini ve mazotunu alamıyor. Bu nedenle bir an önce teşvik primleri ve doğrudan gelir desteğinin ödenmesi gerekir.
Ayrıca 2008 yılı için DGD desteğinin kalkacağı, ürün teşvikinin yapılacağı söylenmektedir. Mart ayı itibarıyla çiftçi hangi ürünü ekeceğini belirlemektedir. Ancak hangi ürüne teşvik verileceği, hangisine verilmeyeceği belli değildir. Bu nedenle Tarım Bakanlığı'nın ürünlere verilecek teşvikleri açıklaması gerekir" ifadelerini kullandı. Bol yağmur ve kar yağışlarının 2008 yılının verimli geçeceği yönünde umut verdiğini belirten Başkan Açıkgöz, "Çiftçimiz gübresini de zamanında atabilirse inşallah 2008 yılını bereketli bir yıl olarak geçirecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 13:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?