8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Karpuz fiyatları çiftçiyi üzdü

Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamları Dernek (GSİD) Başkanı Ayhan Çelik, Yerköy ilçesinde karpuz yetiştiren çiftçilerin, fiyatların çok düşük olmasından dolayı zarar ettiğini söyledi.

Ayhan Çelik, Yozgat'ın Yerköy ilçesinde hububata alternatif ürün olarak başta karpuz, kavun, soğan, patates, domates yetiştirilmeye başlandığını söyledi. Çelik, "Çiftçilerin özellikle umudunu bağladığı karpuzda ani fiyat düşüşü çiftçiyi şok etti” dedi.

Karpuzun kilogramının tarladan toptancıya 5 ile 10 YKr arasında satıldığını ifade eden Çelik, "Fiyatların bu kadar aşağıya düşmesinden dolayı çiftçilerimiz zarar etmektedir. Yaşanan kuraklıktan dolayı hububattan da umduğunu bulamayan çiftçilerimize devletin sahip çıkmasını istiyoruz. Ayrıca kavun ve karpuz üretiminin yüksek olduğu ilçemizde kavun ve karpuzun borsa kotasyonuna tabi tutularak borsa tarafından fiyat dengesinin oluşturulması gerekir. Çiftçilerimizin ürettiği üründen zarar etmemesi için çiftçilerin bilinçlendirilip, daha kaliteli ürün elde etmesi sağlanarak ihracata yönelmesi şarttır" dedi.

Yozgat'ın sulak olan bölgelerinde pazarlaması kolay alternatif ürünlerden domatesin yaygınlaştırılması gerektiğini de vurgulayan Çelik, "Domates üretiminin artmasıyla birlikte salça fabrikası ve buna benzer tesislerde arkasından gelecek. Çiftçimiz ürettiği ürününü kısa süre içerisinde paraya dönüştürecektir. Yozgat'ta tarımın bilinçli ve modern bir şekilde yapılabilmesi için Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin biran önce açılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 15:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?