7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kavun-karpuz tarlada çürüyor

Yozgat'ta binlerce dönüm alanda ekili bulunan kavun ve karpuzlar, alıcı bulamadığı için tarlada çürümeye bırakıldı.

Yozgat'ta buğday ve pancara alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılan kavun ve karpuz, üreticiyi zarara soktu.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde geçimini kavun-karpuz yetiştirerek sağlayan çiftçiler, bu yıl satış yapamayınca binlerce dekar alanda ekili bulunan ürünü çürümeye bıraktı.

Karpuz ekimi yapan çiftçilerden Hacı Başer, çok verimli bir yıl geçirmelerine rağmen ürettikleri ürünü satamadıklarını söyledi. Başer, "Şu anda işçiler tarlada bir kamyon karpuzu 100 YTL'ye yükleme yapıyor. Tüccar ise bir kamyon karpuzu 150 YTL'ye alıyor. Bir kamyon karpuzda 50 YTL için çalışmış oluyoruz. Yaptığımız masrafı dahi çıkartamıyoruz. Satış yapılamamasının en büyük sebebi ise ihracatın olmamasıdır. Yerköy'de tüm üreticilerin ürünü tarlada kaldı" diye konuştu.

Okan Yıldırım isimli çiftçi de ilk zamanlar karpuzun dönümünün 500 YTL'ye tüccara satıldığını belirterek, "Tüccar, aldığı karpuzları toplayamadı. Kendisi daha düşük fiyatlara başkalarına verince fiyatı düşen karpuz çiftçinin elinde kaldı. Mazot ve gübrenin fiyatı çok yüksek. Şu anda dahi tarlalarımızı ekerken gübre atamıyoruz. Devlet, desteklemeleri kaldırıyor. Çiftçinin durumu perişan, devletten desteklerini artırmalarını istiyoruz" dedi.

Öte yandan, Yozgat E-88 karayolu etrafında çiftçinin çürümeye terk ettiği kavun ve karpuzlar, yolcuların akınına uğruyor. Yozgat'tan Ankara ve İstanbul istikametine giden sürücüler, araçlarını durdurarak tarlada çürümeye terk edilen kavun ve karpuzları araçlarına dolduruyor.

Yolcular, "Çok fazla kavun ve karpuz var. Tarlada bekliyor, biz de buradan geçerken araçlarımıza doldurup evimize götürüyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:59:29
Güncelleme :8 Ekim 2008 Çarşamba 12:00:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?