4
Mayıs
2024
Cumartesi
YOZGAT

Kavun-karpuzda bereketli sezon

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta bu yıl karpuz ve kavun üreticisinin yüzünü güldürdü.

Yerköy ilçesine bağlı Sekili beldesinde yetişen kavun ve karpuzlar, Samsun'dan Çoruma, Kırşehir'den Sivas'a kadar Orta Anadolu'nun pek çok şehrinde pazar buluyor. Pazar ağını her geçen yıl genişleten üretici, Bereketli bir üretim sezonu geçirmenin de memnuniyetini yaşıyor.

Sekili beldesinde 250 dönüm arazi üzerinde kavun ve karpuz üretimi yapan Cahit Hayran, Bereketli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Hayran, komşu illerin yanı sıra Karadeniz bölgesindeki şehirlerinden de kavun ve karpuz almak için Yozgat'a gelen toptancılar olduğunu kaydetti.

Sekili karpuzunun biraz daha geç olgunlaştığını söyleyen Hayran, "Türkiye genelinde kavun ve karpuz sezonu bitmeye yakın Sekili bölgesinin ürünleri pazara girer. Bu nedenle tüketiciler daha uzun zaman bu ürünleri piyasada bulabilir. Sekili'deki üretim tanındıkça ürünlerimizin daha da rağbet göreceğine inanıyorum" diye konuştu.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinden gelen Sabri Gönültaş, Manisa, Diyarbakır gibi illerin kavun ve karpuz üretiminde popüler olduğu için Yozgat'taki üretimin yeni yeni fark edilmeye başladığını dile getirdi.

Ereğli ve çevre illerde aracıyla seyyar satış yaptığını belirten Gönültaş, her yıl Sekili beldesine gelerek tarladan kavun ve karpuz satın aldığını kaydetti.

Tarladaki alışverişin sağladığı pazarlık ve ucuza ürün alma avantajlarına değinen Gönültaş, "Benim gibi Yozgat'ın kavun ve karpuzunu bilenler gelip, ürün alıyor. Ben her yıl Sekili kavunu satarım, gayet de lezzetli ve hiçbir zaman müşteri memnuniyetsizliği yaşamadım. Tarlada kavun ve karpuz almak çok avantajlı" dedi.

Tarlasında kavun satışı yapan üreticilerden Birol Öztürk ise mahsulün ilk döneminde 50-60 kuruş olan fiyatın zamanla 30 kuruşa kadar düştüğüne dikkati çekti.

Öztürk, fiyattaki düşüşe rağmen pazar ağının genişlemesi sayesinde üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek şunları söyledi:

"Bu sene ürün bereketi de satışlar da yüz güldürdü. Fiyatlarda düşüş oldu ama üretici kazanacağını kazandı. Bizim bölgemiz kavun ve karpuz pazarı gibidir, tüm tüccarlar buraya gelir. Çiftçi ve tüccar tarlada bir araya gelip, mahsul henüz tarladayken satılır, tırlara yüklenir Türkiye'nin farklı illerine dağılır."

AA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2013 Cuma 16:56:03
Güncelleme :13 Eylül 2013 Cuma 17:00:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?