7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kavun-karpuzun suyu ziyan olmasın!

Yozgat Genç Sanayiciler ve İş Adamları Dernek (YOGİSAD) Başkanı Ayhan Çelik, Yerköy'de çiftçilerin alternatif ürün olarak ektiği binlerce dönüm kavun ve karpuzun tarlada çürümeye bırakıldığını belirterek, meyvelerin meyve suyu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yerköy çiftçisinin buğdaya alternatif ürün olarak ektiği kavun ve karpuzun para etmemesinden dolayı satamadığını ve tarlada bıraktığını belirten Çelik, "İhracatın durması, ekilen kavun ve karpuzun iç piyasada tüketilememesinden dolayı ürün çiftçinin elinde kalmıştır. Yaptığı masrafı kurtaramayan çiftçi bu ürünü toplamak yerine tarlada çürümeye bırakmıştır. Yerköy çiftçisi buğday ve şeker pancarına alternatif olarak ektiği kavun ve karpuzdan zarar etmiştir" dedi.

Üniversitelerin, ziraat ve gıda mühendislik bölümlerinin kavun ve karpuzun değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden Çelik, "Üniversitelerimizin ziraat ve gıda mühendisleri, kavun ve karpuzun şırasını, bir meyve suyu gibi değerlendirilmesi üzerinde çalışmalar yapmalıdır. Kavun ve karpuzun insan vücuduna faydaları çok fazladır. Bu nedenle şırasının, meyve suyu gibi saklanması sağlanırsa hem çiftçinin emeği boşa gitmez hem de ürünler ekonomiye kazandırılmış yeni sektörlerin ortaya çıkması sağlanmış olur" dedi.

Yerköy'ün tarımsal ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Çelik, "Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi veya bazı birimlerini Yerköy'e açtığı takdirde, tarımla ilgili her türlü çalışma yapılabilecektir. Üniversitemiz, ayrıca ilçe çiftçisine büyük destek sağlamış olacaktır, çiftçinin modern tarıma geçmesine katkı sağlayacaktır. Yerköy ilçemizde Ziraat Fakültesi için hazineye ait mevcut arazi bulunmaktadır. Bu arazi üniversiteye devredildiği takdirde hem üniversite burada bilimsel araştırma yapmış olacak hem de Yerköy'e bir fakülte kurulmuş olacaktır " şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 22:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?