8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Kazankaya Kanyonu turizme açılıyor

Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya Beldesi'nden başlayıp, Çorum Ortaköy İncesu'ya kadar uzanan; içinden Çekerek Irmağı'nın aktığı 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun turizme kazandırılması çalışmalarında sona gelindi.

Kazankaya Belediyesi'nin önerisi üzerine geçen yıl yapılan toplantıda alınan
kararlar doğrultusunda, kanyonun kültür ve turizm yönü de araştırılarak, raporlar
hazırlandı. Bu raporlar, bölgenin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığına sunuldu. Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç, AA muhabirine, mart ayında bir toplantı daha yapılacağını ifade ederek, ''Bu toplantıdan sonra kanyon bir
statüye kavuşturulacak'' dedi.

-SU SAMURLARI-

Celal Kılıç, yaptıkları başvuru sonucunda Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu adına, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden
Hidrobiyolog Nuray Güven başkanlığındaki ekibin beldede araştırma yaptığını
anımsattı.

Kılıç, grubun hazırladığı raporda, geçmişte kanyonda yoğun olarak yaşadıkları belirlenen su samurlarının sayısının, bilinçsiz avlanma yüzünden giderek azaldığına dikkat çekildiğini belirtti. Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, raporda, ''Kazankaya Vadisi'nin çevresindeki kayalık ve yeşil alanlar, su samurunun besin sağladığı ve barınak olarak kullandığı doğal alanlar olup, insan etkisi ile dolaylı veya dolaysız olarak bu alanların yok edilmesi, bölgede bulunan su samuru popülasyonunun yok olmasına ve bölgedeki canlı çeşitliliğinin azalmasına neden olacaktır'' denildi.

-KUŞ TÜRLERİ-

Kılıç, Kazankaya Kanyonu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önceki yıl turizm envanterine dahil edildiğini bildirdi. Kılıç, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanların yaptığı araştırma sonucunda hazırlanan raporda ise kanyonun, rafting, trekking ve kanyon yürüyüşü için çok uygun doğal alan olduğu, çok sayıda değişik kuş türünün bulunduğuna yer verildiğini bildirdi.

Kılıç, ''Yamaç kayaları üzerine işlenmiş, 1,5 metre yükseklikte, bereketi ve bolluğu simgeleyen ''Av Tanrıçası'' kabartmasından, bölgenin, MÖ 2. yüzyılda avlak olarak kullanıldığı da tespit edildi'' dedi. Kanyonda tespit edilen kuş türlerini ise Kılıç, kızıl gagalı dağ kargası, kızıl akbaba, küçük kerkenez, kaya kiraz kuşu, saka, ispinoz, kara kızılkuyruk, gökardıç, kocabaş, küçük akbaba, sığırcık, kızıl şahin, kerkenez, kara leylek, akkarınlı sağan, ev kırlangıcı, kaya kırlangıcı, kuzgun, sarıasma, kiraz kuşu,
kayasıvacı kuşu, karakulaklı kuyrukkokan, karakızılkuyruk, kaya serçesi, ibibik,
akkuyruk sallayan, kızıl sırtlı örümcek kuşu, puhu, kara akbaba, karatavuk, akseardıcı, büyükbaştankara, bülbül, küçük kartal, sakallı akbaba olarak sıraladı.

-RAPORDAN...-

Kazankaya Belediye Başkanı Kılıç, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen Arkeolog Hasan Şenyurt, Ümit Öztalas ve Ömer Yılmaz tarafından kanyonda araştırma ve inceleme yapılarak, rapor hazırlandığını bildirdi. Bu raporun sonuç bölümünde, Kazankaya ve çevresinde yapılacak turizm yatırımlarının projelendirilmesi aşamasından sonra, proje ortağı olmak üzere yabancı yatırımcıların yöreye gelmesine çalışılacağı; bu arada yöre halkının turizme olumlu baktığı ifade edildi. Kanyonun İncesu tarafında yer yer kaçak define kazılarına rastlandığı, Kibele kabartmasının etrafında kaçak kazı yapılarak doğal güzelliğinin bozulduğu da bildirildi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 10:50:35
Güncelleme :28 Şubat 2008 Perşembe 10:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?