6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Kene çıkarma aparatı dağıtımı başladı

Yozgat Bozok Üniversitesi yetkilileri, başlatılan "Keneden Sıfır Ölüm" kampanyası çerçevesinde, kene popülasyonunun fazla olduğu yerleşim yerlerinden Çekerek ilçesinde vatandaşlara bilgi verip röntgen filminden yapılan kene çıkarma aparatı dağıttı.

"Keneden Sıfır Ölüm" kampanyasının başlatılması nedeniyle Çekerek Öğretmenevi'nde düzenlenen törene; Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, TAÇSAV Başkanı ve Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Acar, Aydıncık Kaymakamı ve Çekerek Kaymakam Vekili Taner Tengir, sağlık görevlileri ve muhtarlar katıldı.

Kampanya hakkında bilgi veren Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, üniversite, TAÇSAV Vakfı ve Yozgat Valiliği'nin ortaklaşa düzenlediği kampanyanın Çekerek ilçesinde başlatıldığını belirterek, "Yozgat bölgesinde sıkça görülen kene ısırması sonucu insanların ölmesi hepimizi üzüyor. Biz Bozok Üniversitesi olarak üniversitemiz yerleşkesinin bulunduğu yerleşimin sorunlarına duyarlı olmamız gerektiği inancındayız. Bu nedenle bilimsel çalışmalar yaparak bölgesel sorunlara çözüm üretme konusunda üniversitemiz önderlik yapmaktadır" dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının önlenmesi için başlatılan kampanyanın üç aşamadan oluştuğunu söyleyen Varinli, birinci aşamada kene nüfusunu azaltmayı, ikinci aşamada kene yapışmasını önlemeyi, üçüncü aşamada hastalığın erken teşhisi ve tedavisinin yapılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Rektör Varinli, "Öncelikli olarak kene nüfusunun azaltılması için günde yaklaşık bin kene yiyen tavukların etkili olacağını düşünüyoruz. Bu uygulamayı deneysel olarak ortaya koyacağız. Eğer efektif olursa ilgili sorunun yaşandığı bütün bölgelere bunu tavsiye edeceğiz. İkinci aşamada, halkımıza kene ısırmasından korunma yöntemleri öğretilecek. Bu konuyla ilgili de uzmanlarımız, muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla bir araya gelerek eğitimler gerçekleştirilecektir. Ayrıca, bu toplantılar sırasında yaklaşık 100 bin adet hazırlattığımız kene çıkarma aparatlarını dağıtacağız" dedi.

Daha sonra konuşan Çekerek Kaymakam Vekili Taner Tengir, insanların kene ile yaşamasını öğrenmesi gerektiğini belirterek, "Bu konuda kenenin ısırmaması için gerekli önlemleri kendimiz almalıyız. Kene yapıştığında en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TAÇSAV Başkanı ve Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Acar, röntgen filminden hazırlanan kene çıkarma aparatı hakkında muhtarlara, arazide çalışan vatandaşlara, tarım işçilerine ve köylülere bilgi verdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 17:20:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?