6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Kene çıkarmada yeni yöntem!

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Acar, Yozgatlı doktorlar tarafından geliştirilen yöntemle ilgili bilgi vererek, kenenin röntgen filmi ile çıkarılmasının daha pratik ve doğru olacağını söyledi.

İnsan vücuduna yapışan kenelerin çıkarılması sırasında en düşük 3 milimetre kalınlığında pens kullanıldığını ve bu yöntemle çoğu zaman kenelerin baş kısmının insan vücudunda kaldığını belirten Prof. Dr. Hasan Acar, kenenin çıkarılmasında daha basit bir yöntem geliştirdiklerini kaydetti.

Vücuda yapışan keneyi koparmadan bir bütün halinde çıkarmak için röntgen filmini kullandıklarını ifade eden Acar, "Röntgen filminin kalınlığı 25 mikrondur. İnce olması nedeniyle keneyi tam çeneden kavramaktadır. 8 santimetre uzunluğunda, 1,5 santimetre genişliğinde ve uç kısmı 34-40 derece acı ile kesilmiş bir röntgen filmi ile kene yavaş yavaş itilerek kusmadan ve bütün olarak çıkartılabiliyor. Bu çok basit ve herkesin kullanabileceği bir yöntemdir" dedi.

Kene çıkarıldıktan sonra mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Acar, "Kene vücuttan ne kadar erken çıkarılabilirse o kadar iyidir. Vücutta uzun süre bekleyen kene, virüsleri insan vücuduna salgılayabilir. Bu nedenle keneyi en kısa zamanda ve tekniğine uygun olarak koparmadan bir bütün halinde çıkarmak gerekir. Vücuttaki kenenin üzerine kesinlikle kimyasal madde dökmemeliyiz, keneyi yakma yoluna gitmemeliyiz" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:30:13
Güncelleme :8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?