6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Kene kabusu sürüyor!

Yozgat'ta bu yıl mayıs ayı sonuna kadar 2 bin 100 kişinin kene ısırması dolayısıyla sağlık kuruluşlarına müracaat ettiği, bunlardan da 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kenelerin ortaya çıktığını söyledi. Dr. Uyanık, "İlimizde bu yıl içerisinde mayıs ayı sonuna kadar 2 bin 100 kişi kene ısırması sonucu sağlık kuruluşlarına müracaat etmiştir. Bunlardan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bulguları tespit edilerek tedavi altına alınan 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" dedi.

Doğada kenenin var olduğunu ve kene ile yaşanmasının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Uyanık, "Panik yapmadan kene ile yaşamasını öğrenmek zorundayız. Tarlaya, bağa, bahçeye giden veya kırsal alanlarda çalışmak zorunda olan veya pikniğe giden vatandaşlarımız, gerekli tedbirlerini alarak çalışmalarına devam edeceklerdir. Keneye karşı mutlaka tedbir almalıyız. Çalışırken, kenenin vücuda girmesini engelleyen çok basit bir tedbir olan pantolon paçalarını çorabın içine koymalıyız. Çalışmadan dönünce evde mutlaka vücudumuzu kontrol etmeliyiz. Kenenin insan üzerinde rahatlıkla görülmesini sağlayacak açık renkli giysiler giymeliyiz. Sağlık Müdürlüğü olarak riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza sprey dağıtıyoruz. Vatandaşımız çalışmaya giderken bu spreyleri üzerlerine sıkarak tedbir alacaklar" diye konuştu.

Vücutta kene görüldüğünde en kısa sürede çıkarılması gerektiğini vurgulayan Dr. Uyanık, "Artık 'bu kene bizim kene, bir şey yapmaz' diye bir durumun söz konusu olmadığını bilmemiz gerekiyor. Her kene zehirli olabilir. Bu nedenle vücuduna kene yapışan vatandaşlarımız mutlaka ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekiyor. KKKA hastalığında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi sonuç alınıyor. Vatandaşımı vücudundaki keneyi kendi de çıkarsa yine sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 13:31:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?