6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Kene savar keklikler

Yozgat Çevre Orman Müdürlüğü Keklik Üretim İstasyonu'nda üretilen kene savar 500 keklik, düzenlenen törenle doğaya bırakıldı.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde düzenlenen doğaya keklik bırakma törenine; Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, İl Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Araplı Belde Belediye Başkanı Osman Torun, il genel meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Keklikler doğaya bırakılmadan önce bir açıklama yapan Yozgat Valisi Amir Çiçek, hayvanların neslinin tükenmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek, "Son zamanlarda bu bölgelerde kene vakaları görülüyor. Kenenin doğada çoğalmasının sebeplerinden biri doğal dengenin bozulmasıdır. Bir diğer önemli sebep de keklik ve benzeri hayvanların neslinin tükenmesidir. Biz de bunu önlemek için bugün buraya 500 kınalı keklik bırakıyoruz" diye konuştu.

Yozgat Çevre Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, yaşam alanlarına uygun olarak doğaya 500 adet keklik yavrusu bıraktıklarını belirterek, "Bu mevkiye belli aralıklarla yem bırakacağız. En önemlisi, yörede bulunan insanların keklikleri korumalarıdır. Kekliklerin doğaya adapte dönemi hassas dönemlerdir. Bu dönemi iyi bir şekilde geçirirlerse doğaya daha çabuk adapte olacak ve çoğalacaklardır" diye konuştu.

Kekliklerin böcek ve tohumlarla beslendiğini ifade eden Ayyıldız, "Kekliğin keneyi yediği konusunda bilimsel araştırmalar yapıldı. Biz de bu bilgiler ışığında vatandaşlarımızın kınalı keklikleri korumaları gerektiğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından doğaya bırakılan 500 keklik yavrusunun birçoğu, insanların yanında kalmayı tercih etti. Vatandaşlar uzaklaşmayan keklikleri elleriyle tutarak çalılık ve taşlıkların arasına bıraktı. Keklikleri yakalayan çocuklar da hayvanları biraz sevdikten sonra tekrar doğaya saldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 13:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?