5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Kenelere erken tedbir

YOZGAT'TA KENELER İÇİN ERKEN TEDBİR ALINIYOR

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kenelere karşı korunmak için tedbirler almaya başlıyor.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, havaların sıcak geçmesinden dolayı bu yıl toprak altından daha erken çıkması tahmin edilen kenelere karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr.Uyanık, " Her yıl olduğu gibi KKKA Hastalığından etkilenen ve hatsa olanların sayısını azaltmak, ölümleri asgariye düşürebilmek adına önümüzdeki günlerde yine çalışmalarımız başlayacak. Öncelikle yeni gelen personelin eğitimi, daha önce eğitim almış personelin bilgilerinin yenilenmesi adına, personel eğitimlerimizle beraber, akabinde halk eğitimlerine başlayacağız. Özellikle risk bölgelerindeki köylerde ev ev gezip ev halkının konuyla ilgili bilinçlendirilmesi, keneden nasıl korunacaklarının anlatılması, kene yapıştığı zaman neler yapması hakkında bilgilendirilmesi çalışmaları yapacağız. Amacımız bu yıl KKKA Hastalığı geçiren kişi sayısının gecen yıla oranla daha da aşağıya çekebilmektir. Biz KKKA Hastalığından ölüm olmasını istemiyoruz, ölüm olmaması için elimizden gelen çalışmayı yapacağız" dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte bağ, bahçe ve tarla işlerinin başladığını, vatandaşların artık araziye çıktığını dile getiren Dr. Uyanık, "Vatandaşımız keneden korkmak yerine kene ile nasıl yaşanır onu öğrenmesi ve keneden korunması lazım. Bunun için çok basit önlemler var. Bu önlemlerden birincisi kenenin vücuda girmesini ve vücuda yapışmasını önlemektir. Bunun da yine çok basit olarak önlemi, pantolon paçalarını çorabın içerisine koymaktır. Bunun dışında, vatandaşımız araziden akşam eve döndüğünde, kene temasının olup olmadığının, kenenin vücuduna yapışıp yapışmadığını her gün düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Kene yapıştı ise en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesini istiyoruz. Bazı vatandaşlarımız keneyi vücudundan kendisi çıkartıyor, sağlık kuruluşuna gitmediği için biz onun kontrolünü yapamıyoruz. Bu nedenle vatandaş keneyi kendi de çıkarsa mutlaka sağlık kuruluşuna gidip bilgi vermesi gerekir. O zaman biz bu vatandaşlarımızı takip altına alıyoruz. Eğer hastalık kapmışsa erken tedavi başlanıyor. Kenenin yapışmasını önleyecek bazı spreyler var, vatandaşlarımız bu spreyleri kullanabilir. Sağlık müdürlüğü olarak biz de vatandaşlarımıza bu spreylerden dağıtacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 15:31:05
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 15:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?