6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Keneyi kendiniz çıkartmayın!

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, vücuda yapışan keneyi kendisi çıkaran vatandaşların mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini söyledi.

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artışların gözlendiğini belirtti.

Vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene konusunda uyarılarda bulunan Dr. Kayhan, kırsal alanda yaşayan insanların tarla, bağ ve bahçesinde çalışmak zorunda olduğunu kaydederek, "Panik yapmadan kene ile yaşamasını öğrenmek zorundayız. Tarlaya, bağa, bahçeye giden, kırsal alanlarda çalışmak zorunda olan veya pikniğe giden vatandaşlarımız, gerekli tedbirlerini alarak çalışmalarına devam edeceklerdir. Keneye karşı mutlaka tedbir almalıyız. Çalışırken, kenenin vücuda girmesini engelleyen çok basit bir tedbir olan pantolon paçalarını çorabın içine koymalıyız. Açık renkli giysiler giymeliyiz. Çalışmadan dönünce evde mutlaka vücudumuzu kontrol etmeliyiz. Keneye karşı spreyler var, çalışmaya giderken spreyleri kullanmalıyız" dedi.

Vücutta kene görüldüğünde en kısa sürede çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başhekim Kayhan, "Vatandaşımız kene konusunda çok duyarlı olması gerekir. Vücudundan kene çıkan vatandaşlarımız mutlaka ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek, gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırması gerekir. Her kene KKKA hastalığı taşımaz ama, taşıyıp taşımadığı ancak yapılacak tahliller sonucunda belirlenir. Bu nedenle vücuduna yapışan keneyi çıkartan vatandaşımız, 'bu kene bana bir şey yapmaz demesin' mutlaka sağlık kuruluşuna gitsin. Erken teşhis hastalığın önlenmesinde çok büyük etkendir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 21:13:30
Güncelleme :26 Mayıs 2009 Salı 21:18:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?